Omien askeleiden löytäminen tuo iloa elämään
Tanssia voi olla monenlaista. Jokainen, olipa minkä tahansa kuntoinen tai ikäinen, voi tanssia. Jo pieni käden liike voi ilmaista paljon.
Silja McNamara pitää tanssiterapiaryhmiä Turussa ja Turun ympäristössä. Syöpäpotilaat on yksi uudehko kohderyhmä. McNamara on käynyt pitämässä Lounais-Suomen syöpäyhdistyksen kursseilla pieniä maistiaisia tanssiliiketerapiasta. Sen lisäksi on järjestetty yksi kymmenen kerran kurssi viime syksynä.
Korona aiheutti haasteita, kun piti käyttää turvavälejä. Onneksi yhtään lähitapaamista ei jouduttu Turussa perumaan.
”Korona-aika on tuonut haasteen, kun ei voi mennä lähelle eikä koskettaa. Nyt on kosketettu itseä, silitetty omaa käsivartta.”
Syöpäpotilaiden kurssista tuli todella hyvää palautetta. Osallistujat kutsuivat toisiaan sielun siskoiksi.
”Oli upea saada tehdä se matka tehdä heidän kanssaan”, McNamara iloitsee.
Tanssi voimauttaa ja tuo iloa
Osallistujat saattavat yllättyä, miten paljon tuo iloa elämään, että saa liikkua luovasti. Että löytää omat askeleensa.
”Ihminen saattaa oivaltaa, että minähän voin liikkua näin.”
Tanssiliiketerapia mahdollistaa itsensä tutkimisen eri keinoilla.
”Uskon, että jokainen osaa tanssia omalla tavallaan. Tässä ei ole mitään koreografiaa tai askeleita vaan ideana on, että jokainen löytää omanlaisen tavan liikkua. Tanssiliiketerapia on yksi luovista terapioista.”
Tanssiliiketerapiassa voidaan käyttää musiikkia, ja usein McNamara kysyykin, millaista musiikkia ryhmäläiset haluaisivat. Välillä musiikki on rentouttavaa, välillä voi olla rytmikästä musiikkia, joka laittaa liikkumaan. Voi olla myös hiljaisuutta.
Tanssiliiketerapiakurssilla on alku ja loppu ja jokaisella tunnilla on oma teema. Toki voi olla, että keskustelussa nouseekin joku muu aihe, kun mikä päivän teema on, eikä teemassa tarvitse pysyä väkisin. Päivän teemana voi olla esimerkiksi turvallisuuuden tunne. Syöpä aiheuttaa usein turvattomuuden tunnetta. Vaikka syöpä olisi parantunut, pelko sen uusimisesta jää kehoon. Syöpä on voinut jättää myös muita jälkiä kehoon.
Tunnilla tehdään erilaisia harjoituksia ja kehollisen harjoituksen jälkeen se puretaan sanallisesti. Miltä se tuntui? Miltä nyt tuntuu? Joskus voidaan myös piirtää.Kurssilta saa myös vertaistukea. Saa jakaa oman elämäntarinansa kehollisesti. Siitä viriää kiinnostavia keskusteluja.
Tanssiliiketerapia sopii kaikille
Tanssiliiketerapia sopii lähes kaikille, sitä on tutkittu Suomessa myös masennuspotilaiden kanssa. McNamara on käyttänyt sitä lähinnä surevien, syöpään sairastuneiden, autismin kirjoon kuuluvien sekä maahanmuuttajien kanssa.
Silja McNamara on opiskellut tanssitaiteen kandiksi ja tanssiliiketerapian maisteriksi Lontoossa. Hän erikoistui maisterityössään surevien kohtaamiseen. Hän työskenteli aluksi Britanniassa, Suomeen hän palasi 5 vuotta sitten.
”Iso-Britanniassa tanssiliiketerapia on paljon vakiintuneempi osa terveydenhuoltoa, sitä tarjotaan myös kunnallisissa sairaaloissa”, McNamara kuvailee.
Hän toivoo, että Suomessakin tanssiliiketerapia saisi vakiintuneemman paikan hoitomenetelmänä.
”Usein ihmisillä on paljon vaikeita tunteita, pelkoa, vihaa, kipua, joita he eivät pysty ilmaisemaan. Tanssin ja liikkeen avulla osallistujat voimautuvat, pystyvät käsittelemään vaikeita tunteita ja löytävät elämäniloa”, hän kuvailee.
Suuret asiat, traumat, voivat olla vaikeita sanottaa ja silloin ne voi olla helpompi ilmaista liikkeellä.
Tanssiliiketerapiaa syöpäpotilaille
Syöpäjärjestöjen kaksivuotisessa projektissa suunniteltiin tanssiliiketerapiakurssi syöpäpotilaille, toteutettiin viisi kurssia eri puolilla Suomea loppuvuonna 2020 ja arvioitiin kurssien vaikutuksia syöpään sairastuneille. Arviointitutkimuksesta on tehty julkaisu, josta selviää tarkemmin, miten ja millä menetelmillä arviointitutkimus tehtiin ja mitkä olivat sen lopputulokset. Projektin johdosta tanssiliiketerapeuttiset kurssit jäävät osaksi Syöpäjärjestöjen kuntouttavia palveluja useilla eri paikkakunnilla. Kursseja järjestävät Syöpäjärjestöjen jäsenyhdistykset.
Teksti: Maarit Rautio
Kuva: Pasi Leino