”Tieto on pelastanut minut”
Kirkkonummelaisen Reijo Alaluusuan, 72, eturauhassyöpä leikattiin vuonna 2010. Robottiavusteisen leikkauksen jälkeen kaiken piti olla loistavasti. Niin olikin aina vuoteen 2015, jolloin syöpä uusiutui.
Toisen kerran syöpä uusiutui vuonna 2017 ja kolmannen kerran 2019.
”On tämä pirullinen ja inhottava tauti, koska tähän päivään saakka minulla ei ole ollut minkäänlaisia oireita, mutta siellä se on ollut, piilossa”, Alaluusua sanoo.
Alun perin Alaluusua havahtui PSA-arvojensa selvittämiseen, kun hänen isältään ja isän veljeltä oli löytynyt eturauhassyöpä. Molemmat kuolivat kuukauden sisällä vuonna 2003.
Alaluusua vannoo tiedon nimeen.
”En tiedä, mikä minulla olisi mielenterveys ilman sitä tietoa, jota olen sairaudesta hankkinut. Potilaan on hyvä hankkia tietoa, jotta pystyy keskustelemaan tasa-arvoisesti lääkäreiden kanssa eikä tarvitse olla kuunteluoppilaana omassa hoidossaan.”
Kolmannessa uusimisessa kävi niin, että toinen hänen käyttämistään hormonilääkkeistä, bikalutamidi, jonka piti tukahduttaa syöpää, alkoikin ruokkia sitä. Sen huomasi hieman nousseesta PSA-arvosta.
”Leikatulla miehellä PSA-arvo ei saa olla yhtään koholla, vaan sen täytyy olla mittaamattomissa. Kyseinen lääke voi toimia jollakin 10 vuotta, jollakin pari kuukautta. Minulla se toimi kaksi vuotta.”
Vertaistukitoiminta henkireikänä
Tietoaan ja kokemustaan Alaluusua välittää muille eturauhassyöpään sairastuneille toimiessaan vertaistukityössä. Hän on Suomen eturauhassyöpäyhdistys Propon aktiiveja – tällä hetkellä hallituksen varajäsen – ja toimii myös HUSin Syöpätautien klinikalla vertaistukihenkilönä ja asiakasraadin jäsenenä.
Jokaisella syöpäpotilaalla on omanlaisensa arki vaatimuksineen. Alaluusua on toiminut monisairaan vaimonsa omaishoitajana 15 vuotta, jo viisi vuotta ennen syöpäänsä.
”Onhan tuota taakkaa kertynyt”, hän toteaa
Vertaistukitoiminta on kuitenkin pelastusrengas ja henkireikä: kuin lomalle pääsisi.
Kolme ohjetta kohtalotovereille
Eturauhassyövän hoidon sivuvaikutukset saattavat osua pahasti miehisyyteen. Erektio-ongelmien lisäksi virtsan- ja ulosteenpidätyskyvyn vaikeudet ovat myös yleisiä.
”Puuttuva erektio voi ottaa henkisesti niin lujille, että mies ajautuu itsetuhoon”, Alaluusua tietää.
Hänellä on kolme ohjetta kohtalotovereille, jotta olisi helpompi elää: 1) Hanki tietoa, 2) Älä jää hautomaan ongelmiasi yksin, 3) Pidä kunnostasi huolta, jotta ei tarvitse vanhuudenkaan takia sairastaa muuta kuin syöpää perussairautena. Ohjeet hän on itse todennut toimiviksi.
Alaluusua pyöräilee 40 kilometrin lenkkejä ja ”katsoo, mitä suuhunsa laittaa”. Vuodenvaihteen jälkeen hän on pudottanut painoaan 15 kiloa. Jahka koronatilanne rauhoittuu, hän palaa kuntosalille.
Teksti: Leena Huovila
Kuva: Eeva Anundi