Vuoden syöpähoitaja Jennifer Björkqvist on osaston sielu

Vaasan keskussairaalan syöpä-ja veritautien osaston apulaisosastonhoitaja Jennifer Björkqvist valittiin vuoden 2024 syöpähoitajaksi.
Syöpäsäätiö valitsee Vuoden syöpähoitajan lähetettyjen ehdotusten ja suositusten pohjalta. Jennifer Björkqvistiä kuvailtiin näin:
”Jennifer on osaston koordinaattori ja sielu, ilman erillistä ammattinimikettä. Hän toimii eri ammattiryhmien välillä ja kehittää toimintaa mahdollisimman sujuvaksi. Hän korostaa, että yhteisellä päämäärällä saavutetaan paras hoito potilaille.”
”Jennifer on luonteeltaan erittäin empaattinen. Hän jaksaa istua vierellä ja kuunnella potilaiden murheita. Hänen ajattelutapa on kokonaisvaltaista, hän huolehtii potilaiden lisäksi myös heidän perheenjäsenistään ja pohtii potilaan kokonaishyvinvoinnin kannalta parhaita ratkaisuja. Väsyneeltäkään Jenniferiltä ei kuule epäystävällistä sanaa.”
Jennifer Björkqvistillä on paljon kokemusta syöpäpotilaiden hoidosta. Hän on ollut 18 vuotta töissä syöpätautien osastolla. Muutaman teho-osastovuoden hän palasi syöpätautien osastolle.
”Olen viihtynyt tosi hyvin syöpätautien osastolla. Olen opiskellut syöpähoitoa, kivunhoitoa ja palliatiivista hoitoa sekä viimeksi kävin hematologisen hoitotyön täydennyskoulutuksen.”
Björkqvistillä oli tärkeä rooli toimivan yhteisen hoitotiimin luomisessa kahdesta erillisestä tiimistä, kun onkologinen osasto yhdistettiin hematologisia sairauksia sairastavien kanssa. Kahden erikoisalan yhteensovittaminen niin, ettei potilasturvallisuus vaarannu, oli vaativaa.
”Yhdessä työkavereiden ollaan yritetty kehittää osaston toimintaa. Varsinkin koronan aikana piti miettiä paljon, miten uudessa tilanteessa toimitaan.”
Apulaisosastonhoitajan työstä 80 prosenttia on hoitotyötä ja loppu tiimin johtamista, suunnittelua ja koordinointia, henkilökunnan tukemista sekä koulutusten järjestämistä. Björkqvist on mukana viikottain kokoontuvassa moniammatillisessa hoitotiimissä, jossa on lääkäreitä, hoitajia, fysioterapeutteja ja muita hoitoon osallistuvia ammattilaisia.
Potilaiden ja läheisten kohtaaminen on tärkeää
Björkqvist kertoo, että sai äskettäin kiitoksia omaiselta, jonka läheistä hän oli hoitanut 25 vuotta sitten. Se lämmitti, että joku muisti niinkin pitkän ajan takaa.
”Potilaille pitää pystyä luomaan turvallisuuden tunne”, hän painottaa.
Sairaanhoitajat kohtaavat potilaita monissa eri tilanteissa: hoitojen aikana, palliatiivisessa hoidossa ja saattohoitovaiheessa. Monet potilaat tulevat vuosien varrella tutuiksi.
”Työkaverit ovat myös tosi tärkeitä. Työ on haastavaa ja vaatii tiimityötä sekä keskinäistä tukea. Olen kiitollinen, että saan työskennellä näin osaavien kollegojen kanssa”, hän hymyilee.
Eniten työuran aikana ovat muuttuneet syöpähoidot. Ne eivät ole enää niin raskaita kuin parikymmentä vuotta sitten. Silloin potilaat olivat paljon huonovointisempia. Toisaalta hoitoihin tulevat potilaat ovat nykyään iäkkäämpiä ja usein monisairaita.
Hoitotyössä joutuu käyttämään yhä enemmän tietokonetta. Muun muassa potilastietoja kirjataan eri järjestelmiin.
” Ohjelmien oppimiseen ja käyttämiseen menee paljon työaikaa.”
Työssä tulee koko ajan uusia asioita, ja Björkqvist toivoo, että työpaikalla on jatkossakin riittävästi henkilökuntaa ja että henkilökunta pääsee koulutuksiin.
Teksti: Maarit Rautio
kuvaaja: Mikael Nybacka

Artikkeli julkaistu Syöpä-lehdessä 1/2025
- Jukka Kärkkäinen korostaa kokonaisvaltaista hoitoa
- Ahvenanmaan syöpäyhdistys: lahjoittajien tuki takaa laajat palvelut
- Ahvenanmaalla hoitoon pääsee nopeasti
- Ruokailoa päivittäisistä aterioista
- Professori Olli Lohi: yhdenkään lapsen ei pitäisi kuolla syöpään
- Alkoholi on salakavala syövän aiheuttaja
- Aino Malin on mukana OLKA-toiminnassa
- Antti Törmänen: ”Hoidot ovat pieni hinta siitä, että saan elää”