Syövän jälkeen
Yhä useampi syövän sairastanut voi palata hoitojen jälkeen normaaliin elämään. Sairauden läpikäyminen vie oman aikansa. Usein syövästä toipuminen alkaa vasta hoitojen päätyttyä.
Miten tästä eteenpäin?
Hoitojen loppuminen voi tuntua samaan aikaan helpottavalta, että pelottavalta. Saatat kokea putoavasi kuin tyhjän päälle, mutta hoitojen päätyttyä syövästä toipuminen usein vasta alkaa.
Lue artikkeliMitä tapahtuu seurantavaiheessa?
Seurantaa tarvitaan, jotta havaittaisi hoitojen aiheuttamat haittavaikutukset ja mahdollinen syövän uusiutuminen. Seurannassa myös varmistetaan, että olet toipunut hoidoista hyvin. Lue lisää seurannasta.
Lue artikkeliElämä syövän jälkeen voi herättää tunteita ja kysymyksiä
Hoitojen ja seurannan päätyttyä sinua saattaa pelottaa syövän uusiutuminen. Voi olla, että pelko ei koskaan kokonaan poistu. Se kuitenkin pienenee ajan mittaan. Lääkäriltä tai tilastoista voi selvittää, kuinka suuri on syövän uusiutumisen riski. On kuitenkin tärkeää muistaa, että tilastot eivät kuvaa yksittäisiä tapauksia. Ihmiset ja syöpäsairaudet ovat erilaisia. Siksi yksittäisen syövän uusiutumista ei voida ennustaa.
Lue lisää aiheesta
Itsestä huolehtiminen
Säännöllinen vuorokausirytmi ja ruokarytmi sekä liikunta ovat kiinteästi yhteydessä myös mielenhyvinvointiin. Arkirutiineista huolehtiminen on osa itsestä huolehtimista.
Lue artikkeliTöihin paluu syövän jälkeen
Pitkä poissaolo työstä saattaa vaatia tukea, joustoja ja kuntoutusta.
Lue artikkeliSyöpää sairastavan liikunta
Liikunta vähentää syöpähoitojen haittoja, hoitoihin liittyvää väsymystä ja painonnousua sekä parantaa fyysistä kuntoa sekä elämänlaatua.
Lue artikkeliKun syöpää ei pystytä parantamaan
Aina syöpää ei voida parantaa pysyvästi, mutta taudin leviäminen saadaan pysähtymään tai hidastumaan. Tällöin syöpä muuttuu krooniseksi. Krooninen syöpä voi edetä hyvin hitaasti tai pysyä muuttumattomana.
Krooninen syöpä