Syöpäpotilas ei kaihda hikitreeniä
Turun yliopistollisessa keskussairaalassa vuoden 2020 alussa käynnistetyssä ensimmäisessä liikuntainterventioryhmässä on mukana kymmenen solunsalpaajahoitoa saavaa rinta- ja suolistosyöpäpotilasta. Kyseessä on pilottitutkimus. jonka tavoitteena on saada tutkimustietoa liikunnan vaikutuksesta syöpäpotilaan toimintakykyyn, lihasvoimaan ja kestävyyteen. Myös elämänlaatua seurataan tutkimusten aikana.
Yksi ryhmäläisistä on rintasyöpää sairastava Sirpa Asukas. Hän on ollut aktiivinen liikkuja jo ennen sairastumistaan ja on harrastanut etenkin juoksemista. Hyvä yleiskunto auttaa kestämään rankkoja hoitoja.
”Tällä hetkellä sytostaattihoidot ovat päällä. Aluksi olin hyvin huonovointinen ja oli tunne, että en välttämättä olisi jaksanut lähteä minnekään. Olen kuitenkin huomannut, että liikuntaryhmään osallistumisella on piristävä vaikutus, se tulee liikkeistä, mutta toki myös ryhmäläisten kanssa olemisesta. Olen liikunnan jälkeen paljon vireämpi ja aika täällä kuluu todella nopeasti”, Asukas kiittelee.
Ryhmäläiset treenaavat ihan kunnolla
Ohjelmaan kuuluu ohjattua kestävyys- ja lihasvoimaharjoittelua kahdeksan viikon ajan. Ryhmä kokoontuu kahdesti viikossa ja jokainen treenikerta kestää puolitoista tuntia. Siihen kuuluu kuntopyöräilyä tai kävelyä juoksumatolla ja lihasvoimaharjoittelua. Treeni päätetään aina venyttelyyn ja rentoutukseen. Lisäksi jokaiselle annetaan kotiläksyjä itsenäiseen harjoitteluun.
Sirpa Asukas tekee lankutusta ja monipuolisia liikkeitä kahvakuulalla ja polkee kuntopyörällä.
”Diagnoosin saatuani pelkäsin todella paljon sitä, että joudun lähes vuodepotilaaksi ja että arjesta selviäminen olisi rankkaa hoitojen vuoksi. Nyt on tullut tunne, että voin myös itse tehdä paljon vointini eteen. Tiedän, että tämä on pilottiryhmä ja siinä mielessä olen etuoikeutettu saadessani osallistua siihen. Toivoisin kovasti, että vastaava toiminta olisi mahdollista myös kaikille muille syöpäpotilaille”, Asukas sanoo.
Treenaaminen on tehty turvalliseksi
Mukana olevat ammattilaiset seuraavat osallistujien vointia ja ennen harjoituksia sairaanhoitaja Maijastiina Rekunen tarkistaa voinnin mittauksilla ja haastattelulla ja varmistaa turvallisen liikkumisen kyseisenä päivänä. Tutkimuksen lääkäri Salla Lempiäinen on myös konsultoitavissa koko intervention aikana. Fysioterapeutti suunnittelee päivän teeman ja seuraa suoritustekniikkaa. Samalla pystytään huomioimaan mahdolliset yksilölliset rajoitteet, kuten vaikkapa polvikuluma, ja muokkaamaan turvalliset suoritustavat liikunnalle.
Hyvä musiikki taustalla kohentaa mielialaa ja lisää treenitehokkuutta. Yhdessä treenaaminen motivoi kaikkia ryhmäläisiä, lisäksi siihen liittyvä sosiaalisuus on kieltämättä tärkeä hyvinvointia edistävä asia. Ryhmäläiset ovat tutustuneet toisiinsa, osa myös ystävystynyt, ja he jakavat kokemuksiaan, vinkkejä ja ajatuksiaan yhteisissä tapaamisissa. Ilmapiiri on hyvä ja treenaaminen sujuu mukavassa tunnelmassa.
Ohjattu kestävyys- ja lihasvoimaharjoittelu on syöpää sairastavalle tehokkain ja hyödyllisin tapa harjoittaa liikuntaa”
”Meillä on todella hyvä porukka, josta saa vertaistukea. Keskustelemme paljon, mutta täällä ei synkistellä. Hyvä ilmapiiri edistää meidän kaikkien hyvinvointia”, Olli Ervanko on havainnut. Hänellä todettiin marraskuussa 2019 syöpä paksusuolessa ja taustalla on myös muita sairauksia, kuten tyypin 2 diabetes.
”Minulla on ollut ihan hyvä peruskunto, mutta olen oikeastaan koko aikuisikäni ollut tosi kankea. Varmaan siihen liittyen minulla on ollut käsissä ja olkavarsissa kipuja, jotka ovat herättäneet yöllä. Olen huomannut, että aivan viime aikoina unen laatu on parantunut. Uskon, että liikunta jo yksinään vaikuttaa siihen. Toinen tärkeä seikka on se, että olen saanut yksilöllistä ohjausta fysioterapeutilta ja olen oppinut tekemään sellaisia liikkeitä, joilla kehon liikkuvuus on parantunut ja kivut hävinneet. Minusta tämä on ollut loistava tapa kuntouttaa ja koen saaneeni paljon apua. Nyt oma vointini on hyvä”, Ervanko arvioi tyytyväisenä.
Liikunta vähentää riskiä sairastua uudelleen
Liikuntainterventio on osa Marianne Himbergin opinnäytetyötä syövän hoidon kliinisen asiantuntijuuden koulutukseen Turun ylemmässä ammattikorkeakoulussa. Rekrytointi tutkimukseen käynnistyi vuoden alussa ja kriteereihin soveltuvat henkilöt valikoituivat Tyksin syöpäklinikalle tulleiden lähetteiden joukosta.
”Kansainvälisen tutkimusnäytön mukaan ohjattu kestävyys- ja lihasvoimaharjoittelu on syöpää sairastavalle tehokkain ja hyödyllisin tapa harjoittaa liikuntaa. Aiempien tutkimusten perusteella tiedetään, että syöpään sairastuneen vointi kohenee, syöpähoitojen haitat sekä uupuneisuus vähenee ja elämänlaatu kohentuu liikuntaa harrastaessa. Myös syöpähoitojen tulokset saattavat liikunnan myötä olla paremmat”, Himberg selittää.
Lisäksi liikunta vähentää riskiä sairastua uudelleen syöpään tai muihin sairauksiin. Potilaat pyritään näin pitämään hyvässä hoitokunnossa ja vaikuttaman siihen, että hoitojen jälkeinen palautuminen takaisin omaan normaaliin elämään onnistuu parhaiten.
”Tavoitteena olisi myös saada murrettua syöpään liittyviä myyttejä liikkumisesta. Yleensä syöpäpotilasta neuvotaan lepäämään ja keräämään voimia rankan sairauden vuoksi. Mutta tarpeeksi kauan kuin lepäilee, ei jaksa enää suorittaa edes arjen toimintoja, kuten portaissa kävelyä tai kaupassakäyntiä. Syöpää sairastavan sairausloma voitaisiin myös nimikoida kuntoutuslomaksi. Tällä nimityksellä olisi hieman positiivisempi kaiku”, Himberg pohtii.
Kertyneet kokemukset ovat tähän mennessä olleet erittäin lupaavia.
”Fiilis harjoittelun jälkeen on ehkä tässä keskeneräisessä tutkimuksessa nyt se olennaisin juttu: ryhmäläisiltä saatu palaute on ollut todella positiivista. He ovat olleet tyytyväisiä ja samalla pohtineet, että eikö tämänkaltaisen mahdollisuuden tulisi kuulua kaikille syöpäpotilaille. Suurena haaveenani olisikin saada jokaiselle syöpäpotilaalle tarjottua mahdollisuus ohjattuun liikuntaharjoitteluun asuinpaikasta ja sairaanhoitopiiristä riippumatta.”
Teksti Arja-Leena Paavola
Kuva Vesa Tyni