Levinnyttäkin melanoomaa hoidetaan hyvin tuloksin
Ihomelanooma lisääntyy edelleen, mutta sen hoidot ovat kehittyneet suurin harppauksin. Levinneenkin taudin kanssa voidaan usein elää vuosia.
Ihomelanooma on yksi lisääntyvimmistä syövistä länsimaissa. Uusia tapauksia diagnosoidaan Suomessa vuosittain noin 1800. Vaikka melanooma on ihosyövistä vaarallisin, on sen ennuste parantunut merkittävästi immunoterapian ja täsmälääkkeiden ansiosta.
Kliinisen onkologian dosentin Micaela Hernbergin vastaanotolle ohjautuvat sellaiset melanoomapotilaat, joiden taudilla on korkea uusiutumisriski.
− Kyllä melanooman esiintyvyys edelleen kasvaa. Väestö vanhenee, ja ihmiset matkustelevat aurinkoisiin maihin, hän sanoo.
Hernbergin mukaan etenkin meillä Pohjoismaissa palvotaan aurinkoa eikä vieläkään ymmärretä kohtuuden merkitystä. Esimerkiksi Australiassa auringon UV-säteilystä on jo kauan varoiteltu niin tehokkaasti, että ihmiset osaavat suojautua siltä.
Hernbergin mukaan melanooma on lähinnä työikäisten tauti. Kasvojen ja kämmenselkien iho muistaa kuitenkin hyvin vuosien aikana auringossa vietetyt tunnit, joten ihosyöpiä esiintyy paljon myös ikääntyneillä.
Enemmistö potilaista pysyy nykyisin hengissä toisin kuin ennen.
− Potilaista, joilla on ohut ja pinnallinen melanooma, 99 prosenttia paranee kokonaan. Kun aloitin syöpälääkärinä, levinnyttä melanoomaa sairastavista elossa oli vuoden kuluttua vain neljännes, nyt jo lähes 80 prosenttia.
Viiden vuoden kuluttua diagnoosista kaikista melanoomapotilaista on elossa noin 90 prosenttia.
Luomet kannattaa aina tutkia
Ensin herää epäilys. Huomaat ihollasi luomen, joka on jollain tavalla muuttunut, tai jota et ole aiemmin havainnut lainkaan. Myös läheinen ihminen voi löytää luomen esimerkiksi selästäsi, jonne itse et näe.
Ihomuutoksia voi valokuvata, ja lääkäri voi arvioida niiden kehitystä. Ihotautilääkärit käyttävät lisäksi dermatoskooppia, eräänlaista ”suurennuslasia”, jossa on oma valonlähde. Sen voi nähdä paljon ihon pintaa syvemmälle. Luomen vaarallisuutta on lääkärinkin vaikea arvioida silmämääräisesti.
Huolestuttava luomi kannattaa aina poistaa kokonaan ja lääkäri lähettää sen eteenpäin tutkittavaksi.
− On tärkeää, että se menee patologille tutkittavaksi, Micaela Hernberg korostaa.
Jos luomi todetaan melanoomaksi, koko luomen lisäksi poistetaan sitä ympäröivää ihokudosta sen verran kuin on aiheellista melanooman paksuudesta riippuen. Myös sijainnilla on merkitystä, esimerkiksi kasvoista ei voi poistaa ihoa yhtä paljon kuin selästä, vaan pitää etsiä sopiva kompromissi.
− Nämä leikkausmarginaalit ovat koko ajan pienentyneet. Jos melanooma on ohut, pärjätään hyvin pienellä marginaalilla.
Taudin uusimista on voitu vähentää selvästi
Melanooman hoidot ovat kehittyneet huimasti. Edenneen melanooman hoidon tavoite oli aiemmin vain jarrutella taudin etenemistä. Nyt immunologisilla vasta-ainehoidoilla on saatu useita vuosia kestäviä hoitovasteita. Muutos on jo nyt ollut dramaattista, mutta tulevaisuudessa kangastaa mahdollisuus jopa parantaa levinnyt tauti uusilla hoidoilla kokonaan.
Immunologiset hoidot tarkoittavat elimistön puolustusjärjestelmän valjastamista toimimaan syöpäsoluja vastaan.
− Täsmälääkkeillä ja immunoterapialla on pystytty selvästi vähentämään taudin uusiutumista. Olemme saaneet hyviä ja pitkäkestoisia hoitovasteita hyvinkin laajalle levinneisiin tauteihin, Micaela Hernberg sanoo.
Melanooma oli immunoterapian tutkimuksessa uranuurtajasyöpä, johon ensimmäiseksi testattiin uusia hoitoja ja havaittiin niiden tehoavan huomattavasti solunsalpaajahoitoja paremmin. Myyntilupa immunologisille lääkkeille tuli vuonna 2015.
HUS Syöpäkeskus ja Hernbergin tiimi ovat osallistuneet useisiin immunoterapian varhaisvaiheen tutkimuksiin.
− Potilaistamme moni on hyötynyt näistä hoidoista jo tutkimusvaiheessa eli ennen kuin ne saivat myyntiluvan. Minä aloitin ensimmäiset ipilimumabi-ohjelmat jo vuonna 2008, Hernberg sanoo.
Ipilimumabi on ensimmäinen immunoterapialääkkeistä, jonka osoitettiin tuovan melanoomapotilaille lisää elinaikaa. Nykyisin se useimmiten yhdistetään PD1-vasta-aineisiin, jotka ovat Hernbergin mukaan näiden hoitojen selkäranka.
Melanooman hoidossa on moniammatillisella tiimillä suuri merkitys. Syöpälääkäri, patologi, plastiikkakirurgi ja ihotautilääkäri kokoontuvat viikoittain arvioimaan, millaista hoitoa potilaat tarvitsevat.
− Jos vartijaimusolmuketutkimuksessa havaitaan melanoomaa, potilas tulee meille Syöpäkeskukseen seurantaan, Hernberg sanoo.
Jos tällaisen potilaan tauti uusii, voidaan tarvita uudelleen kirurgiaa – tosin nykyisin harvemmin uusien lääkehoitojen ansiosta. Edenneessä taudissa kasvainta voidaan myös pienentää lääkehoidolla ennen sen poistamista, tai jos joku pesäke ei pienene lääkehoidolla, se voidaan poistaa.
Aiemmin, jos melanoomaa löytyi vartijaimusolmukkeista, tehtiin myös imusolmukealueen tyhjennysleikkaus. Siitä on nykyisin luovuttu. Sen ei voitu osoittaa vaikuttavan ennusteeseen, sen sijaan se lisäsi haittoja.
Kesän hitti: blokkaava suojavoide
Micaela Hernberg muistuttaa lopuksi melanooman ennaltaehkäisyn merkityksestä. Aivan tavallisena kesäpäivänä voi Suomessakin helposti palaa auringossa.
− Erityisesti lasten herkkä iho pitää suojata esimerkiksi vaatetuksella tai niin, ettei olla koko päivää auringossa.
Auringonsuojavoiteet ovat hyvä asia, ja merkitystä on myös suojakertoimilla, kunhan muistaa, että niiden suoja ei riitä koko päiväksi. Ostaessa kannattaa tarkistaa, että voide suojaa sekä UVA- että UVB-säteilyltä.
Apteekista saa kokonaan blokkaavia auringonsuojavoiteita. Ne ovat hyödyllisiä eniten auringossa olevien ihon osien kuten kasvojen, korvien tai vaikkapa sandaaleista paljastuvien jalkaterien suojaamiseen.
Tiina Pelkonen