Itsestä huolehtiminen
Säännöllinen vuorokausirytmi ja ruokarytmi sekä liikunta ovat kiinteästi yhteydessä myös mielenhyvinvointiin. Arkirutiineista huolehtiminen on osa itsestä huolehtimista. Itsestä huolehtiminen sairauden aikana on tärkeintä, miten voit itse vaikuttaa toipumiseesi.
Siihen sisältyy se, miten kohtelet itseäsi, millaisella sisäisellä äänellä puhut itsellesi. Ymmärryksen ja myötätunnon osoittaminen itselle sairauden aikana on tärkeää ja edistää mielen joustavuutta hankalissa tilanteissa.
Mitä on myötätuntoinen puhe itselle?
- Kokemukseni ovat edelleen tärkeitä.
- Näin surullisten uutisten kuuleminen on vaikeaa kenelle tahansa.
- Olen ymmärrettävästi yksinäinen juuri nyt. Monet muut ihmiset ovat kokeneet jotain samanlaista kanssani.
- Selviydyn lopulta paremmin, kuin mitä vaikeimmissa hetkissä minusta tuntuu.
- Toisten apuun turvautuminen ei ole heikkous. Jotta voin huolehtia itsestäni parhaalla mahdollisella tavalla, se on toisinaan välttämätöntä.
- Itsestäni huolehtiminen ei ole itsekästä. Se mahdollistaa sen, että kykenen huolehtimaan myös läheisistäni.
- Minulla on lupa luottaa siihen, että ihmiset rakastavat ja välittävät minusta, kannattelevat minua ajatuksissaan, vaikka eivät ole fyysisesti vierelläni.
- En valinnut tätä tilannetta. Voin kuitenkin vaikuttaa siihen, miten käsittelen tunteitani.
Hyvää mieltä tuovia asioita
- Kosketus: Kääri itsesi lämpimään peittoon, rasvaa ihoasi, käy lämpimässä kylvyssä, halaa itseäsi tai toista ihmistä, tunne tuuli kasvoillasi ja lämpötilojen vaihtelut.
- Kuulo: Kuuntele musiikkia, luonnon ääniä, lasten ääniä leikkipuistossa, hiljaisuutta.
- Tuoksu: Nauti ruokien tuoksuista, tuoksukynttilöistä suitsukkeista, luonnon tuoksuista.
- Tee mukavia asioita: Tee joka päivä vähintään yksi asia, joka tuo sinulle iloa. Naura, vaikka nauraminen saattaa tuntua sopimattomalta tai väärältä, huumori voi olla loistava keino tasapainottaa voimakkaita tunteita. Huumori auttaa tekemään surustakin siedettävää.
- Kirjoita päiväkirjaa: kirjoittaminen voi auttaa nimeämään ja käsittelemään ylivoimaisia kokemuksia.
Lue lisää tunteiden käsittelystä
Miten selviän tästä?
Voimakkaimmat tunteet laimenevat ajan myötä pikkuhiljaa ja sopeutuminen muuttuu yhä enemmän omaksi sisäiseksi työskentelyksi.
Lue artikkeliPelko ja ahdistus
Odottamaton diagnoosi, joka murtaa unelmasi mukavasta, ennustettavasta elämä, voi herättää pelkoa ja haavoittuvuutta.
Lue artikkeliViha
Syöpä voi tuoda mukanaan kokemuksen elämän rajallisuudesta ja tietoisuuden siitä, että elämä ei kulje eteenpäin odottamallasi tavalla. Se herättää ymmärrettävästi turhautumista ja vihaa.
Lue artikkeliSinua voisi myös kiinnostaa
Arkielämä kantaa
Kissa naukuu vaativasti ja kiehnää herkkukaapin kulmaa vasten. Ulko-ovi kolahtaa, kun nuorin lapsista häipyy omiin menoihinsa. Uunissa paistuu mustikkapiirakka. ”Juuri näin haluan asioiden olevankin, sillä koitan elää kohtuullisen normaalia elämää sairastumisesta huolimatta”, huokaisee Turengissa asuva Mira Eklund.
Lue artikkeliElämää sairauden ja epävarmuuden kanssa
Lauri Hakalalta löydettiin marraskuussa 2016 molemmista munuaisista syöpä. Lauri on kehittänyt upeita selviytymiskeinoja ja ajattelutapoja mennäkseen eteenpäin vaikean sairauden ja kipujen kanssa.
Lue artikkeli”Jos vain olen sisukas, jaksan”
Liisa Lankinen elää päivän kerrallaan. Keuhkosyöpää sairastava Liisa Lankinen on sinut sairautensa kanssa. Vaikka kaikkea kivaa ei enää pystytekemään, hän nauttii pienistä arkisista asioista sekä perheestä ja ystävistä.
Lue artikkeli