Hyvänlaatuinen

Benigni. Kasvaimen leviämis- ja uusiutumistaipumusta kuvaavakäsite. Vastakohta on pahanlaatuinen eli maligni.

Lue artikkeli

Hoitotutkimus

Syövän ja muiden tautien hoidon tehokkuuden arviointitutkimus, jossa verrataan kahta tai useampaa hoitomuotoa. Tavoitteena on löytää uusia, aikaisempaa parempia hoitomenetelmiä.

Lue artikkeli

Hyperplasia

Solujen määrän suurenemisesta aiheutunut kudoksen hyvänlaatuinen liikakasvu.

Lue artikkeli

Hypernefrooma

Aikuisen yleisin pahanlaatuinen munuaiskasvain, munuaissolukarsinooma. Hypernefrooma on kielellisesti virheellinen nimitys (viittaa lisämunuaisalkuisuuteen), mutta se on yleisessä käytössä.

Lue artikkeli

Hyperfraktioitu sädehoito

Sädehoitotapa, jossa annetaan tavanomaista pienempiä kerta-annoksia tavallista tiheämmin.

Lue artikkeli

HPV-infektio

Ihmisen papilloomaviruksen (human papilloma virus) aiheuttama infektio, joka on yhteydessä mm. kohdunkaulan syövän syntyyn.

Lue artikkeli

Hormonireseptori

Kasvainsolun soluliman valkuaisaine, johon hormonin on ensin sitouduttava, jotta sen vaikutussoluun voisi ilmentyä. Antiestrogeenien vaikutus rintasyöpään perustuu siihen, että ne sitoutuvat estrogeenireseptoreihin ja estävät näin elimistön omien estrogeenien sitoutumisen ja syöpäsolukon kasvua edistävän vaikutuksen. Rintasyöpäsolukossa voi olla estrogeenireseptoreita (ER) ja progesteronireseptoreita (PR). Näiden esiintyminen kasvainkudoksessa määritetään aina immunohistokemiallisin keinoin kasvaimen mikroskooppileikkeistä. Reseptoritutkimuksen tulos antaa viitteitä […]

Lue artikkeli