Hyvänlaatuinen

Benigni. Kasvaimen leviämis- ja uusiutumistaipumusta kuvaavakäsite. Vastakohta on pahanlaatuinen eli maligni.

Lue artikkeli

Histologinen tutkimus

Kudospalan hienorakenteen mikroskooppitutkimus, jonka tavoitteena on selvittää sairaalloisen elinmuutoksen luonne. Kasvaimesta otetun palan histologisella tutkimuksella on keskeinen asema syövän toteamisessa. Tutkimuksen tuloksena saadaan kasvaimen patologisanatominen diagnoosi eli PAD. Histologisen tutkimuksen tekee alan erikoislääkäri, patologi.

Lue artikkeli

HIV

Human immune deficiency virus. Immuunikadon eli AIDSin aiheuttava virus.

Lue artikkeli

HNPCC

Hereditaarinen non-polypoottinen kolorektaalisyöpä, periytyvä ei-polypoottinen paksu- ja peräsuolen syöpä. Periytyvä syöpätaipumus, jossa esiintyy paksu- ja peräsuolen syöpiä tavallista nuoremmalla iällä ja lisäksi mm. munasarjasyöpää, kohdunrungon syöpää ja mahasyöpää. Joka toisella HNPCC-suvun jäsenellä on periytyvän syöpätaipumuksen aiheuttava geenivirhe.

Lue artikkeli

Hodgkinin lymfooma

Hodgkinin tauti. Eräs pahanlaatuinen imusolmukekasvain. Sairaus todetaan Hodgkinin lymfoomaksi mikroskooppitutkimuksen avulla. Nimitys johtuu T. Hodgkinista, joka kuvasi taudin 1830-luvulla.

Lue artikkeli

Hoitotutkimus

Syövän ja muiden tautien hoidon tehokkuuden arviointitutkimus, jossa verrataan kahta tai useampaa hoitomuotoa. Tavoitteena on löytää uusia, aikaisempaa parempia hoitomenetelmiä.

Lue artikkeli

Hoitovaste

Syövän hoidolla saavutettu kasvaimen muutos, joka voi olla osittainen (kasvain pienenee, partial response, PR) tai täydellinen (kasvain häviää kokonaan, complete response, CR).

Lue artikkeli

Hoitoväsymys

Fatigue. Sairauden tai sen hoidon aiheuttama voimakas väsymys ja uupumus, joihin nukkuminen ja lepääminen eivät auta. Lyhytaikainen, akuutti väsymys kestää vain muutaman viikon, mutta krooninen väsymys vie voimat pitkäksi aikaa ja vaikuttaa koko elimistöön. Syöpäpotilaista jopa 50–90 prosenttia kärsii hoitoväsymyksestä.

Lue artikkeli