Keskity kesällä syömiseen
Kesällä useimmilla meistä on mainio mahdollisuus kääntää ajatukset omaan ruokailuun, siihen miten syö ja mitä syö.
Lomalla on tilaisuus hidastaa tahtia myös aterialla ja istua pöydän ääreen nauttimaan kaikin aistein hyvästä ruuasta.
Ruoka on nautinto
”Ruokailuun kannattaa keskittyä. Jos syödessä samanaikaisesti lukee tai katsoo televisiota, ei huomaa syövänsä. Ateriasta ei saakaan nautintoa, vaan sen joutuu myöhemmin ehkä hakemaan esimerkiksi välipaloista”, kertoo Syöpäjärjestöjen ravitsemusasiantuntija Clarissa Bingham.
”Aivot havaitsevat kylläisyyden vasta 15 minuuttia sen jälkeen, kun olet aloittanut syömisen. Näköaistin kautta keho alkaa reagoida ruokaan jo annosta katsellessa, jolloin kylläisyyden tunne tulee aikaisemmin. Tämä on hyvä asia painonhallinnan kannalta.”
Enemmän kalaa ja kasviksia
Kotimaisia kasviksia ja kaloja saa kesällä edullisesti ja ympäristökin kiittää lähiruuan suosimisesta. Käytä lähivesien kalalajeja vaihdellen, niin saat erilaisia hyviä rasvahappoja ateriaasi. Vuosien varrella ympäristömyrkyt esimerkiksi edullisessa silakassa ovat vähentyneet ja vaara myrkkyjen kertymisestä kehoon on lähes poistunut.
Kun lisäät kalaa ja kasviksia sekä vähärasvaista valkoista lihaa lautaselle, vähennät samalla punaisen lihan osuutta annoksessa. Punainen liha lisää syövän riskiä ja sitä suositellaankin syötävän enintään puoli kiloa viikossa. Erityisesti jalostetut lihavalmisteet, kuten makkarat, nakit, kinkut ja meetvursti, lisäävät syöpäriskiä. Syöpäriski johtuu lihavalmisteiden sisältämästä nitraatista ja suolasta, jotka edistävät haitallisiksi typpiyhdisteiksi muodostumista suolistossa.
Arvioidaan, että kasvipainotteista ruokavaliota noudattavilla ihmisillä on 11 prosenttia alhaisempi syöpäriski verrattuna kasviksia vähän syöviin ihmisiin.
Ruokakaupoissa on tarjolla runsaasti uusia kasvispohjaisia tuotteita. Kokeile ja löydä oma suosikkisi.
Valitse myös ruokajuomasi – alkoholia maltilla
Kesällä alkoholin kulutus kasvaa huomaamatta. Pitäisitkö lomalla kirjaa alkoholittomista päivistä? Ruokajuomaksi käy mainiosti myös vesi ja alkoholittomia juomia, oluita ja viinejä löytyy jokaisesta ruokakaupasta.
Alkoholi on riskitekijä moneen eri syöpään ja sen on arvioitu aiheuttavan noin neljä prosenttia kaikista syövistä. Alkoholinkäyttö on suu- ja ruokatorvisyöpien tärkein aiheuttaja. Yksikin päivittäinen ravintola-annos riittää nostamaan rintasyövän riskiä.
Teksti: Anu Kytölä
Artikkeli julkaistu Syöpä-lehdessä 2/2019
- Geeniteknologia – uhka vai mahdollisuus?
- Tupakoinnin lopettaminen on elämän parhaita päätöksiä
- Antamisen ja tekemisen iloa
- Lupaava CAR-T-soluhoito Suomeenkin
- Avoimuus auttoi Saulia isän sairastuttua
- ”Se oli kaunis kuolema”
- Leukemia muutti hetkessä Lehtisen perheen elämän
- Hoito ei lopu, vaan muuttuu saattohoidoksi