Luusto voi haurastua huomaamatta
Terve luu ei murru arjessa, korostaa Luustoliiton suunnittelija Pauliina Tamminen.
Jos saa luunmurtuman kaatuessa tai pudotessa alle metrin korkeudelta, pitäisi aina selvittää luuton terveys. Ensimmäisen murtuman jälkeen riski saada toinen murtuma on 2-4 -kertainen. Jos ensimmäisellä kerralla murtuu ranne, voi seuraavalla kerralla murtua jo lonkka.
Murtuma on usein osteoporoosin ensimmäinen oire. Jos pituus on lyhentynyt yli neljä senttimetriä, se on hälytysmerkki. Se voi kertoa nikamamurtumasta tai nikaman kasaan painumisesta.
”Kun pituutta kysytään erimerkiksi terveydenhuollossa, on hyvä pyytää mittaamaan se. käsitys omasta pituudesta perustuu kouluaikojen mittauksiin”, Tamminen harmittelee.
”Luuston mahdollinen haurastuminen kannattaa itsekin ottaa puheeksi lääkärin kanssa. Omaa riskiään voi kartoittaa esimerkiksi Luustoliiton sivuilta löytyvällä testillä luustoliitto.fi/luustotesti”, Tamminen vinkkaa.
Syöpähoidot lisäävät osteoporoosin riskiä
Suomessa 30 000–40 000 ihmistä vuodessa saa luunmurtuman, jonka osasyynä on luuston haurastuminen. Osteoporoosia sairastaa 336 000 ihmistä.
”Osteoporoosi – tai sen esiaste osteopenia – diagnosoidaan luuntiheyden mittauksella. Osteoporoosissa ja osteopeniassa luun lujuus on heikentynyt ja murtumariski lisääntynyt.”
Monet sairaudet, kuten tulehdukselliset suolistosairaudet ja keliakia ja tietyt lääkkeet altistavat osteoporoosille. Myös syöpä, tai siihen käytetyt lääkkeet, altistavat osteoporoosille.
Syöpähoitoja saaneiden henkilöiden riski saada osteoporoosi on muita suurempi useasta syystä: sytostaatit, sädehoito sekä tietyt lääkkeet (esimerkiksi kortikosteroidi) saattavat haurastuttaa luustoa. Tiettyjä syöpiä, kuten eturauhas- tai rintasyöpää, hoidetaan estämällä elimistön omaa hormonituotantoa. Tämä johtaa usein luuston haurastumiseen. Syöpä voi aiheuttaa myös laihtumista ja aliravitsemusta, jotka voivat osaltaan vaikuttaa riskiin saada osteoporoosi.
Syöpähoidot lisäävät osteoporoosin riskiä
Rintasyövän sairastaneilla naisilla on kohonnut riski sairastua osteoporoosiin. Tämä johtuu useasta syystä. Rintasyöpää hoidetaan usein estämällä elimistön omaa hormonituotantoa. Naissukuhormoni estrogeeni suojaa luustoa, ja alhaiset estrogeenipitoisuudet kiihdyttävät luuston haurastumista. Myös sytostaatit ja sädehoito voivat lisätä luuston haurastumista.
Mikäli rintasyöpää on hoidettu aromataasin estäjillä, voi luuston haurastuminen olla 2-4-kertaista verrattuna tavanomaiseen vaihdevuosien aiheuttamaan luuston haurastumiseen.
Osteoporoosia hoidetaan ruualla ja liikunnalla
On tärkeää ymmärtää, että luusto uusiutuu koko elämän ajan. Oikeanlainen ravinto ja liikunta edesauttaa luuston uusiutumista. Luuston terveydestä huolehtiminen ja osteoporoosin omahoito onkin monipuolisen ravinnon ja liikunnan yhdistelmä. Joissain tapauksissa tarvitaan myös lääkitystä.
Ravinnossa on tärkeä kiinnittää huomiota kalsiumin ja D-vitamiinin riittävään saantiin. Osteoporoosia sairastaessa kalsiumia tulisi saada päivittäin 1000–1500 mg. Esimerkiksi yksi jogurtti sisältää noin 200 mg kalsiumia. Ravinnon lisäksi voidaan käyttää kalsiumlisää riittämän määrän saamiseksi. Osteoporoosia sairastavalla D-vitamiinilisän määrän arvioinnin pitää perustua D-vitamiinin varastoarvon (kalsidioli) mittaukseen verestä. D-vitamiinipitoisuuden suositeltava verikokeella mitattu taso osteoporoosia sairastaessa on 75–120 nmol/l. Tason saavuttamiseksi tarvittavan yksilöllinen D-vitamiinilisän annos.
D-vitamiinin ja kalsiumin lisäksi osteoporoosin omahoidossa huomiota kiinnitetään proteiinin riittävään saantiin. Tammisen mukaan edes työikäiset eivät useinkaan saa proteiinia ravinnosta riittävästi. Proteiinia tarvitsemme päivässä noin 80 grammaa, isommat ihmiset tarvitsevat enemmän kuin pienikokoiset. Jotta proteiinia saisi tarpeeksi, sitä olisi hyvä olla joka aterialla.
Esimerkiksi sadassa grammassa broileria on proteiinia 26 grammaa ja lohessa noin 21 grammaa. Eli vaikka syö päivässä kana- ja lohiaterian, tarvitsee vielä yli 30 grammaa proteiinia lisää. Tämä täyttyy esimerkiksi kahdesta maitolasillisesta (14 grammaa) ja kahdessa viipaleesta leipää (noin neljä grammaa) ja rahkasta (noin 17 grammaa).
Kaatuminen kannattaa ehkäistä ennalta
”Liikkuminen on parasta kaatumisen ennaltaehkäisyä. Vahvat lihakset ja hyvä tasapaino auttavat pysymään pystyssä”, Tamminen korostaa.
Liike myös aktivoi luuston uusiutumisprosessia ja liikunnan avulla voidaan myös vahvistaa luustoa. Luut tarvitsevat kuormitusta, joten on tärkeää liikkua arjessa monipuolisesti. Liikuntasuosituksien mukaan reipasta verenkierto- ja hengityselimistöön vaikuttavaa liikuntaa, kuten porraskävelyä, tanssia ja hiihtoa, tulisi harrastaa viikossa vähintään 2,5 tuntia. Lisäksi on tärkeää kuormittaa lihaksia, haastaa tasapainoa sekä ylläpitää notkeutta ja liikkuvuutta vähintään kaksi kertaa viikossa esimerkiksi kuntosaliharjoittelun ja erilaisten jumppien avulla.
Ulkoilua varten kannattaa hankkia nastakengät, niin ei tarvitse pelätä kaatumista liukkaalla säällä. Pahinta on, jos liikkuminen jää vähiin kaatumisen pelon takia.
Useimmiten ihmiset kaatuvat kotonaan, joten kodin vaaranpaikat kannattaa tarkistaa. On tärkeää, että kodissa on riittävä valaistus, ja valon saa päälle riittävän läheltä sänkyä, jos pitää mennä esimerkiksi yöllä vessaan. Pimeässä kompastuminen yllättää helposti.
”Myös näkö kannattaa tarkistaa säännöllisesi ja varmistaa että silmälasit ovat ajan tasalla”, Tamminen muistuttaa.
”Kaikenlaista turhaa kiirehtimistä kannattaa välttää, jos vaikka puhelin tai ovikello soi, ei ovelle tai puhelimeen tarvitse rynnätä.”
Lisätietoa luuston terveydestä ja osteoporoosin omahoidosta: www.luustoliitto.fi
Teksti Maarit Rautio
Artikkeli julkaistu Syöpä-lehdessä 4/2022
- Pieni pala kakku – jouluruokaa sähköä säästäen
- ”Saan takaisin paljon enemmän kuin itse annan”
- Vapaaehtoistoiminta kuvastaa arvomaailmaa
- Heidi Willman haluaa tukea syövän haavoittaneita perheitä
- Kolmekymppisen toiveena on arvokas vanheneminen
- ”Pienikin apua on suuri apu”
- Nelijalkaiset veivät mukanaan
Liikunta on tärkeää myös syöpähoitojen aikana
Etäliikuntaan voi osallistua missä vain. On tärkeää, että syöpään sairastunut harrastaa liikuntaa ja liikkuu monipuolisesti jo heti diagnoosin saatuaan.
Lue artikkeliLiikunta palautti ilon ja voimat
Teki tiukkaa palata sairauden jälkeen kuntosalille, kun voimat olivat olemattomat. Mutta sitkeä liikkuminen palautti Reijo Rantalan työkunnon ja toi mahtavan fiiliksen.
Lue artikkeliAina on hyvä sää pyöräillä
Pohjois-Suomen Syöpäyhdistyksen toiminnanjohtaja Seppo Rajaniemi on sananmukaisesti liikkuva ihminen. Hänen hyvä hetkensä liittyy usein liikuntaan ja erityisesti pyöräilyyn.
Lue artikkeli