Syöpä-lehti
2021

Maisa Laaksolta löytyi melanooma sormesta

Maisa Laaksolta leikattiin melanooma vuoden 2020 joulukuussa. Sormessa ollut pieni tumma piste oli kiinnittänyt Maisan huomion parisen vuotta sitten. Piste ei kuitenkaan kasvanut eikä näyttänyt erityisen huolestuttavalta.

Maisa ei miettinyt sitä enempää kunnes lääkärinopinnoissa puhuttiin käden melanoomista. Hän näytti kädessään ollutta luomea opettajalle, joka katsoi sitä dermatoskopilla.

  • Opettaja sanoi, että voihan sen poistaa, jos se minua vaivaa, Maisa kuvailee.
  • Hän tilasi poistoajan ja ehti jo harmitella ehkä ylireagoineensa, koska sormessa ollut suojattava leikkaushaava hankaloitti lääkärin työharjoittelussa.

Mutta sitten tuli tieto, että poistettu muutos olikin ollut melanooma. Häntä hoitanut lääkäri kutsui Maisan tapaamiseen, jossa kertoi, mitä seuraavaksi tapahtuu. Kuukauden päästä plastiikkakirurgi leikkasi sormesta palan isommalla marginaalilla, jotta melanooma ei pääsisi leviämään ympäröivään kudokseen.

Vaikka Maisan melanooma ei todennäköisesti liittynytkään UV-altistukseen, koska se sijaitsi kädessä paikassa johon UV-säteilyä ei yleensä tule, on jatkossa tärkeää suojautua UV-säteilyltä, koska hänellä on selvästi alttius saada melanooma. Hän muistaa palaneensa lapsena ja nuorena useimpina kesinä.

  • Suojaudun mieluummin vaatteilla, koska en tykkää käyttää aurinkorasvaa, Maisa kertoo.

Mutta pitkähihaisissa vaatteissa tulee helteellä kuuma ja kaveripiirissä saattaa herättää kummastusta, jos haluaa kauniilla säällä varjoon.

Muutokset ihossa kannattaa näyttää lääkärille

  • Haluan sanoa, että aina kannattaa mennä näyttämään lääkärille, jos joku ihomuutos mietityttää, Maisa korostaa.

Monissa terveyskeskuksissa voi varata erityisen ihomuutosten näyttämiseen tarkoitetun ajan. Omia luomiaan ja muita ihossa olevia pilkkuja on vaikea arvioida objektiivisesti.Ja jos joku muutos herättää huolta, se kannattaa poistaa.

Kaikkia luomiaan ei kukaan voi poistaa, joten ihoa pitää tarkkailla. Maisa käy kerran vuodessa tarkistuttamassa luomensa lääkärillä. Tärkeintä on huomata, jos joku luomi kasvaa tai sen ulkonäkö muuttuu – tai iholle tulee joku uusi muutos.

Katso myös videohaastattelu