Ruokailoa

Päivittäisten aterioiden tulee energian ja ravintoaineiden lisäksi tuoda iloa ja nautintoa päivään, ei aiheuttaa stressiä tai syyllisyyttä. Ruuasta saa nauttia, yhdessä tai yksin - kukin itselleen sopivalla tavalla!
Terveellinen ruokavalio edistää terveyttä ja hyvinvointia, ja auttaa jaksamaan arjessa.
Kansalliset ravitsemussuositukset julkaistiin loppuvuodesta 2024.
Suositusten mukainen, terveellinen ruokavalio sisältää runsaasti ja monipuolisesti kasviksia, hedelmiä ja marjoja, täysjyväviljatuotteita, palkokasveja, kalaa sekä kohtuullisesti vähärasvaisia maitovalmisteita. Suolaa ja punaista lihaa sekä erityisesti makkaroita ja leikkeleitä puolestaan suositellaan nautittavaksi mahdollisimman vähän. Terveellisen ruokavalion ei tarvitse olla rasvaton, mutta rasvan laatu on tärkeää. Terveyttä edistäviä, pehmeitä rasvoja saa kasviöljyistä, pähkinöistä, kasvimargariineista ja salaatinkastikkeista.
Kansalliset ravitsemussuositusten tavoitteena on parantaa väestön terveyttä. Suomalaiset ravitsemussuositusten pohjana ovat Pohjoismaiset ravitsemussuositukset, jotka on laadittu kattavan tieteellisen selvityksen perusteella. Kansallisissa ravitsemussuosituksissa on nyt ensimmäistä kertaa huomioitu myös ruoantuotannon ympäristövaikutukset.
Mikä suosituksissa on uutta verrattuna aiempiin, vuonna 2014 julkaistuihin ravitsemussuosituksiin?
Kasviksia, marjoja ja hedelmiä suositellaan entistäkin enemmän, 500-800 grammaa päivässä. Käytännössä kasviksia tulisi nauttia jokaisella aterialla, mutta kaikkia ei tarvitse syödä raakana, myös ruoanvalmistuksessa käytetyt kasvikset lasketaan! Punaista lihaa sen sijaan suositellaan aiempaa vähemmän; enintään 350 grammaa kypsennettyä lihaa viikossa, mikä tarkoittaa paria liha-ateriaa. Prosessoituja lihavalmisteita kuten makkaroita ja leikkeleitä suositellaan käytettäväksi mahdollisimman vähän. Punainen liha ja erityisesti prosessoidut lihavalmisteet lisäävät suolistosyöpien riskiä. Osan lihasta voi korvata palkokasveilla, joita suositellaan nautittavaksi päivittäin. Täysjyväviljatuotteet ovat suolistolle hyväksi ja suosituksiin yltää nauttimalla esimerkiksi kolme täysjyväruisleipäviipaletta, lautasellisen puuroa ja noin desilitran ohrasuurimoita. Kalaa suositellaan pari-kolme kertaa viikossa eri kalalajeja vaihdellen. Maitotuotteissa suositellaan rasvattomia tai vähärasvaisia valmisteita.
(teksti jatkuu kuvan jälkeen)
Suositukset antavat raamit terveelliselle syömiselle, mutta ei ole yhtä oikeaa tapaa syödä hyvin. Terveellisen ruokavalion voi koostaa monella tavalla omia makumieltymyksiään kuunnellen. Ruokavalion ei tarvitse myöskään olla täydellinen edistääkseen terveyttä, myös herkkuja mahtuu ruokavalioon kohtuudella, eikä mikään ole täysin kiellettyä.
Päivittäisten aterioiden tulee energian ja ravintoaineiden lisäksi tuoda iloa ja nautintoa päivään, ei aiheuttaa stressiä tai syyllisyyttä. Ruoasta saa siis nauttia, yhdessä tai yksin – kukin itselleen sopivalla tavalla!
Teksti Taija Puranen
Kuvat Eeva Anundi