Syöpä-lehti
2022

Tavoitteena on estää eturauhassyövän aiheuttamat kuolemat

Miten päädyit syöpätutkijaksi? Kiinnostuin potilaita ja väestötason tutkimusta käsittelevästä epidemiologiasta tutkimusalana jo opiskeluaikana. Peruskoulutukseltani olen lääkäri, mutta olen tehnyt tutkimustyötä koko 30-vuotisen uran ajan. Syöpätautien pariin ohjasi alun perin silloinen ohjaajani Matti Hakama. Hän oli myös edeltäjäni nykyisessä toimessani. Millaiseen tutkimukseen Syöpäsäätiön apuraha käytetään? Suurapuraha käytetään eturauhassyövän seulontaa koskevaan laajaan tutkimushankkeeseen. Pyrimme selvittämään, voidaanko useita […]

Miten päädyit syöpätutkijaksi?

Kiinnostuin potilaita ja väestötason tutkimusta käsittelevästä epidemiologiasta tutkimusalana jo opiskeluaikana. Peruskoulutukseltani olen lääkäri, mutta olen tehnyt tutkimustyötä koko 30-vuotisen uran ajan. Syöpätautien pariin ohjasi alun perin silloinen ohjaajani Matti Hakama. Hän oli myös edeltäjäni nykyisessä toimessani.

Millaiseen tutkimukseen Syöpäsäätiön apuraha käytetään?

Suurapuraha käytetään eturauhassyövän seulontaa koskevaan laajaan tutkimushankkeeseen. Pyrimme selvittämään, voidaanko useita seulontatestejä yhdistämällä alentaa kuolleisuutta niin, että vältetään aiempien seulontamenetelmien aiheuttama ylidiagnostiikka eli kliinisesti merkityksettömien kasvaimien toteaminen. Suurapurahan turvin pystymme miltei kaksinkertaistamaan tutkimusväestön koon nykyisestä 60 000 miehestä.

Millaisia terveisiä lähetät Syöpä-lehden lukijoille? 

Tehdään yhdessä syövästä sairaus, jota voidaan hoitaa siten, että taudin eteneminen kyetään pysäyttämään mahdollisimman vähin haittavaikutuksin. Eturauhassyövän tutkimuskeskuksen tavoitteena on estää eturauhassyövän aiheuttamat kuolemat ja sen tavoitteen eteen teemme työtä joka päivä.