Väriä lautaselle
Keittiömestari Kari ”Kape” Aihinen suosii mutkatonta ruuanlaittoa, satokausiajattelua ja kotimaisia juureksia. Ruuan pitää olla nautinto kaikille aisteille: ensin syödään silmillä, sitten vasta suulla.
Ruokakirjoistaan ja tv-ohjelmista tunnettu ravintoloitsija Kape Aihinen vannoo tuoreiden sesongin raaka-aineiden nimeen, ja kannustaa kotikokkeja valmistamaan mutkatonta ja maukasta ruokaa rennolla otteella.
”Ruuan pitää olla monipuolista, ravitsevaa ja värikästä, sillä syömme ruokaa myös silmillämme. Haluan innostaa suomalaisia tekemään itse ruokaa sesongin raaka-aineista ja käyttämään enemmän kotimaisia kasviksia, juureksia ja marjoja”, Aihinen sanoo.
Aihisen mukaan ruuan laittaminen lähtee niin kotikeittiössä kuin ravintolassakin suunnittelusta ja vastuun jakamisesta: kuka käy kaupassa, kuka valmistaa ja kuka siivoaa.
”Ruuan laittaminen ei ole mutkikasta, mutta se ei synny itsestään. 72 perheen keittiön kaapanneena tiedän, että motivaatio löytyy ihmisestä itsestään. Tyhjästä on myös vaikea nyhjäistä eli kaapeissa pitää olla raaka-aineita.”
Arkista ruuanlaittoa helpottamaan Aihinen neuvoo tekemään ruokaa isoja määriä, esimerkiksi erilaisia patoja, laatikoita, sosekeittoja.
Ruoka on nautinto ja iloinen asia
Aihinen on työskennellyt ruuan parissa kolmekymmentä vuotta. Aihinen kertoo päätyneensä alalle pakon sanelemana, mutta ei ole koskaan katunut alavalintaansa ja sanoo edelleen nauttivansa työstään.
”Armeijan jälkeen en päässyt muualle kuin kokkikouluun. Lopullisen valinnan tein vasta 28-vuotiaana, kun lopetin TPS:n salibandyn edustusjoukkueen valmentamisen ja muutin Helsinkiin kokkaamaan. Ja sillä tiellä olen edelleen.”
Aihisen ruokafilosofia on pysynyt alusta asti hyvin samanlaisena. Se perustuu rehelliseen, aitoon ja klassiseen ruuanlaittoon sekä perinteiseen ranskalaiseen keittotyyliin.
Ravintosuositukset kehottavat ihmisiä vähentämään suolan käyttöä sekä lisäämään ruokavalioon kasviksia ja kalaa. Aihinen ei halua tuijottaa sokeasti ravintosuosituksia, kokonaisuus ratkaisee.
”Ruokasuosituksista ei ole mitään hyötyä, jos peruskonsepti on huono. Se on sama kuin jos jääkiekkopelissä ei päästä omalta alueelta pois, meidän on turha suunnitella ylivoimakuviota.”
Hän toivoo, että suomalaiset söisivät tasaisesti ja monipuolisesti. Mutta ennen kaikkea ruuan pitää olla nautinto ja iloinen asia.
Ruokaremontilla hyvää oloa
Kotona Aihinen kokkaa joka toinen viikko kahdelle teini-ikäiselle pojalleen. Kasvaville ja urheileville pojilleen hän valmistaa vaihtelevaa ja monipuolista kotiruokaa, johon kuuluu niin lihaa, kalaa, kanaa, kasviksia kuin valmislihapullia, kalapuikkoja ja pinaattilettuja.
”Ruokaa pitää olla riittävästi, ja kaapissa pitää olla aina paprikaa, tomaatteja, kurkkua ja porkkanoita, jotta jätkillä on salaattitarvikkeet. Itse olen pastamies. On kaapissa sitten tomaatteja, anjovista tai pelkkää pecorinojuustoa, aina pystyy tekemään hyvänmakuisen pastan.”
”Olen ihan onneton ruokailija, kun olen yksin. Me keittäjät olemme aika erikoisia tapauksia. Teemme pitkiä työpäiviä ja elämme suppealla ruokavaliolla.”
Iän myötä hän on alkanut kuitenkin miettiä enemmän terveyttä ja jaksamista. Aihisen isä kuoli aivoverenvuotoon 49-vuotiaana. Moni läheinen on sairastanut syövän. Aihinen on välttynyt sairauksilta, ja niitä ehkäistäkseen hän on viime vuosina muokannut elintapojaan.
45-vuotiaana Aihinen muutti ruokavaliotaan ja lautasmalliaan. Hän lopetti ylimääräisen sokerin syömisen, vaihtoi virvoitusjuomat vissyyn sekä jugurtin ja sokerikuorrutetut murot ja myslit rahkaan, granolaan ja marjoihin. Samalla hän lisäsi ruokavalioon väriä, juureksia, pähkinöitä, manteleita ja rusinoita.
”Olen huomannut muutoksen niin fyysisessä jaksamisessa kuin henkisessä hyvinvoinnissa. Pelaan lätkää ja tennistä pari kolme kertaa viikossa. Nukun hyvin enkä dokaa. Joka päivä on pelipäivä ja onnellinen päivä”, Aihinen sanoo.
Teksti Anu Välilä
Kuvat Vesa Tyni
Kari ”Kape” Aihinen
- 51 vuotta
- Syntynyt Turussa.
- Asuu Helsingin Lauttasaaressa kahden teini-ikäisen poikansa kanssa.
- Kokki, keittiömestari ja ravintoloitsija. Pyörittää omaa Roster-ravintolaa Turussa ja joulukuun alusta lähtien myös Robusto-ravintolaa Helsingissä.
Kape on esiintynyt television ruoka-ohjelmissa, kuten Kaappaus keittiössä ja MasterChef Suomi. Vetänyt virtuaalista kokkikoulua ja käynyt puhumassa ruuasta.
Minusta tuli kokki pakon sanelemana. Armeijan jälkeen piti mennä jonnekin kouluun ja kokkikoulu oli ainoa mihin pääsin. Olen ollut aina kova tekemään töitä ja olen ollut aina siitä onnellinen, että minulla on ollut paljon töitä ja työ on ruokkinut itse itseään.
Kapen reseptejä joulunodotukseen Kape the Chef -kirjasta
Punajuurisalaatti,vuohenjuustoa, saksanpähkinää
ja salviavinegrettia neljälle
Punajuurisalaatti 300 g punajuuria (kokonainen, säilyke)
1–2 punaendiiviä (tai punasalaattia)
1 punasipuli
2 rkl kuivattuja karpaloita (tai rusinoita)
Leikkaa kaikki raaka-aineet suupalan kokoisiksi. Hienonna kuivatut karpalot pieniksi muruiksi. Yhdistä salaatiksi. Mausta salaatti salviavinegretilla.
Salviavinegretti
1 ruukku salviaa
1 ruukku persiljaa
1 salottisipuli
2 rkl kapriksia
1 rkl hunajaa
1 rkl omenaviinietikkaa
1 1/2 dl rypsiöljyä
suolaa
mustapippuria
Hienonna yrtit, salottisipuli ja kaprikset veitsellä.
Yhdistä kaikki raaka-aineet vinegretiksi. Mausta suolalla ja mustapippurilla.
Paahdettu vuohenjuusto
200–300 g vuohenjuustoa
50 g saksanpähkinöitä
2–3 rkl hunajaa
Hienonna yrtit, salottisipuli ja kaprikset veitsella. Yhdistä kaikki raaka-aineet vinegretiksi. Mausta suolalla ja mustapippurilla.
Leikkaa vuohenjuustosta neljä samankokoista annospalaa,(50–70 g).
Paahda saksanpähkinöita 180-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia tai kunnes ne ovat kevyesti paahtuneita.
Murskaa paahdetut saksanpähkinat juuston päälle. Valuta päälle hunajaa.
Paahda uunin grillivastuksella juuston pinta kauniin ruskeaksi.
Tarjoile kuumana punajuurisalaatin kanssa.
Paahdetussa voissa haudutettua kuhaa, paksoita, skanenperunaa,
tillia ja kaprista, neljälle
4 nahatonta ja ruodotonta kuhafileetä (yhteensä n. 600 g)
100–150 g normaalisuolaista voita
1 sitruuna
suolaa
mustapippuria
Leikkaa kuhafilee halki pituussuunnassa ja sitten vaakasuunnassa. Näin saat neljä palaa, jotka voit asetella pareittain päällekkäin.
Mausta leikatut palat kevyesti suolalla ja mustapippurilla.
Asettele kalafileet uunipellille.
Paahda voi paistinpannulla ruskeaksi. Muista pitää pannu liikkeessä! Kaada paahtunut voi kalapalojen päälle. Kypsennä kaloja 180–200-asteisessa uunissa noin 3–5 minuuttia. Tarjoile heti.
Paistettu paksoi
2–4 paksoita eli pinaattikiinankaalia (tai sydänsalaattia)
rypsioljyä
suolaa
mustapippuria
Leikkaa paksoit pituussuuntaan halki joko kahteen tai neljään osaan koon mukaan. Paista ne nopeasti kuumalla paistinpannulla rypsiöljyssa. Mausta suolalla ja mustapippurilla.
Skånenperunat
1 kg perunoita (isoja ja kiinteitä)
1 keltasipuli
30 g normaalisuolaista voita
4–5 dl kuohukermaa
1–2 dl täysmaitoa
1–2 rkl kapriksia
1 ruukku tilliä
1 ruukku ruohosipulia
suolaa
mustapippuria myllystä
Kuori ja leikkaa perunat isoiksi kuutioiksi (hieman arpakuutiota suuremmiksi). Leikkaa sipuli hienoksi. Kuullota perunat kevyesti voissa.
Lisää sipulit joukkoon ja jatka kuullottamista.
Kaada puolet kermasta pannulle. Anna sen kiehua kasaan. Lisää kermaa pannulle kypsennyksen edetessä.
Perunat kypsyvät noin 10–15 minuutissa.
Tarvittaessa voit ohentaa perunamuhennosta maidolla.
Kun perunat ovat kypsiä ja muhennos alkaa olemaan paksua ja kermaista, lisää joukkoon kaprikset ja hienonnetut tillit ja ruohosipulit.
Mausta perunat suolalla ja mustapippurilla.
Tarjoile kuumana.
Suklaamutakakku, granaattiomenaa ja vaniljajäätelöä
Suklaa mutakakku (moelleux)
100 g voita
100 g suklaata (tumma suklaa / taloussuklaa)
1 1/2 dl sokeria
1/2 tl leivinjauhetta
1/2 dl vehnäjauhoja (tai gluteenittomia jauhoja)
2 kananmunaa
ripaus suolaa
Sulata voi ja suklaa samassa kulhossa mikroaaltouunissa tai vesihauteessa.
Yhdistä jauhot ja sokeri ja sekoita ne suklaamassaan. Vatkaa kananmunat yksi kerrallaan suklaamassaan.
Sekoita suklaamassan joukkoon ripaus suolaa.
Lusikoi suklaamassa uuninkestaviin annosvuokiin ja paista 200-asteisessa uunissa noin 5–10 minuuttia. Paistoaika vaihtelee vuoan koon mukaan.
Tarkista mutakakun kypsyys työntämällä pieni tikku keskelle paistettavaa kakkua. Kakku saa olla pinnalta ja reunoilta kypsä ja rapea, mutta keskikohdan tulisi jäädä löysähköksi ja tikkuun tarttuvaksi.
Tarjoile kakku lämpimänä heti paistamisen jälkeen.
Granaattiomena ja vaniljajäätelö
1 granaattiomena (tuore)
1/2 l vaniljajäätelöa (vanhanajan vanilja)
Kaada noin litra kylmää vettä isohkoon kulhoon. Halkaise granaattiomena keskeltä. Ota granaattiomenan puolikas käteesi leikkuupinta kämmenta kohti ja koputtele granaattiomenan kuorta ruokalusikan kuperalla puolella voimakkaasti.
Siemenet irtoavat kuoresta ja tipahtelevat vesiastiaan. Kun siemenet ovat irronneet kuorikopasta, poista granaattiomenasta tulleet roskat veden pinnalta ja valuta vesi pois. Säilytä puhtaat siemenet kylmässä kannellisessa rasiassa.
Tarjoa vaniljajäätelöä ja granaattiomenaa suklaakakun kanssa.