Sytostaattien haittavaikutukset

 • useimmat haittavaikutukset ovat lyhytaikaisia
 • haittavaikutukset häviävät kun hoidot loppuvat
 • useimpia haittavaikutuksia voidaan hoitaa lääkkeillä

Sytostaatit aihuttavat pahoinvointia, hiustenlähtöä ja väsymystä

Solunsalpaajat pääsevät kulkeutumaan lähes kaikkiin kehon soluihin, ja ne tuhoavat myös terveitä soluja. Siksi solunsalpaajilla on myös haittavaikutuksia. Hoidot aiheuttavat esimerkiksi pahoinvointia, hiustenlähtöä ja väsymystä. Solunsalpaajien haittavaikutukset vaihtelevat yksilöllisesti. Osa haittavaikutuksista häipyy muutamassa päivässä, mutta kokonaan potilas toipuu solunsalpaajahoidosta yleensä muutamassa kuukaudessa.

Koska solunsalpaajat vaikuttavat jakautuviin soluihin, monet haittavaikutukset kohdistuvat nopeasti uudistuviin kudoksiin, kuten hiuksiin, luuytimeen ja limakalvoihin. Vaikutusten laatu ja voimakkuus riippuvat käytetyistä lääkeaineista, annoksista, potilaan yleiskunnosta ja kehon reagoinnista lääkitykseen. Useimpia haittavaikutuksia voidaan nykyään tehokkaasti ehkäistä ja hoitaa.
Tähän on listattu solunsalpaajien tyypillisiä haittavaikutuksia. Tarkempia tietoja haitoista ja niiden hoidosta saa hoitohenkilökunnalta.


Yleisiä haittavaikutuksia

Luuydinvauriot

Verisolut muodostuvat luuytimessä, jota on ihmisen suurissa luissa. Solunsalpaajahoito voi aiheuttaa veren valkosolujen ja verihiutaleiden sekä hemoglobiinin laskun. Luuytimeen kohdistuvat haittavaikutukset riippuvat lääkkeestä ja annoksesta. Merkittävin haitta on yleensä valkosolujen määrän lasku.
Jos valosolujen määrä laskee liikaa, voidaan seuraavaa hoitojaksoa joutua siirtämään viikolla eteenpäin. Tietyt lääkkeet vaikuttavat enemmän luuytimeen ja niiden kanssa annetaan usein hoidon alusta asti pistoksina valkosolujen kasvutekijää.
Tavallisesti luuydinhaitat ovat ohimeneviä ja veriarvot korjaantuvat vähitellen. Luuytimeen kohdistuvat haittavaikutukset rajoittavat monen solunsalpaajan annostusta. Luuytimen vaurioituminen lisää tulehdusten ja tartuntatautien riskiä.

Sytostaattihoitojen aikana on hyvä välttää isoja ihmisjoukkoja ja esimerkiksi uimahalleja.

Hiusten lähtö

Hiusten ja muiden ihokarvojen kasvu voi tiettyjä solunsalpaajia käytettäessä pysähtyä, mikä johtaa osittaiseen tai täydelliseen kaljuuntumiseen ja ihokarvojen lähtöön myös muualta kehosta. Solunsalpaajahoidon päätyttyä karvat kasvavat takaisin. Kaikki solunsalpaajat eivät aiheuta hiusten lähtöä. Solunsalpaajahoitoa saava potilas saa maksutta peruukin sairaalasta saatavalla maksusitoumuksella.

Pahoinvointi

Monet solunsalpaajat aiheuttavat pahoinvointia. Pahoinvointioireet riippuvat sekä lääkeaineesta että käytettävästä annoksesta. Nykyaikainen estolääkitys on lievittänyt pahoinvointioireita huomattavasti ja oksentelu on harvinaista. Pahoinvoinnin estolääkkeitä on useita, joten jos ensimmäinen ei tehoa, kannattaa kokeilla toista estolääkettä.

Suun ja nielun limakalvovauriot

Suun ja nielun limakalvot ovat nopeasti uusiutuvia kudoksia ja siksi alttiita solunsalpaajien haitoille. Limakalvovaurioiden yleisyys vaihtelee.
Solunsalpaajahoidon jälkeen suun ja nielun limakalvot voivat alkaa punoittaa ja limakalvoon saattaa ilmaantua katteita sekä haavaumia. Juominen ja syöminen aiheuttavat kipua, ja hankalimmillaan jopa syljen nieleminen on vaikeaa. Hiivatulehdukset ovat yleisiä ja herpestulehdus on mahdollinen. Solunsalpaajahoidon alkuvaiheessa potilaan on hyvä käydä hammaslääkärissä, joka korjaa tulehduspesäkkeet ja lisäksi neuvoo tehostettuun hampaiden hoidon ja fluorin käyttöön.

Ripuli

Jotkut solunsalpaajalääkkeet voivat aiheuttaa ripulia. Se johtuu hoidon aiheuttamista suoliston limakalvovaurioista. Jos ripuli on hankalaa, voi suolen toimintaa hidastaa ripulilääkkeillä.

Solunsalpaajahoitojen haittoja ovat myös

 • ummetus
 • silmien limakalvojen oireet
 • turvotus
 • muutokset kynsissä
 • tunnottomuus käsissä ja jalkapohjissa
 • lihaskivut
 • yliherkkyysoireet
 • naisilla estrogeenin puutoksesta johtuvat ennenaikaiset vaihdevuosioireet

Solunsalpaajahoidon myöhäisvaikutukset

Solunsalpaajiin liittyy joskus myös pidempiaikaisia haittavaikutuksia ja niin sanottuja myöhäisvaikutuksia. Tällaisia ovat esimerkiksi sydänvaurion, keuhkovaurion ja munuaisten vajaatoiminnan vaara. Useimmiten haittavaikutukset ilmaantuvat jo hoitojakson aikana, mutta esimerkiksi sydänvaurio saattaa ilmaantua vasta kymmenien vuosien kuluttua hoidosta. Useimpien haittavaikutusten ehkäisemiseen ja hoitamiseen on kuitenkin olemassa tehokkaita lääkkeitä. Myöhemmin ilmaantuvat jälkihaitat ovat melko harvinaisia.

Osalla solunsalpaajista on tietty enimmäisannos, jota ei voida turvallisesti ylittää potilaan koko elinaikana. Jotkut syöpähoidot voivat vaikuttaa myös sairastuneen hedelmällisyyteen.


Nielemisvaikeudet

Esimerkiksi pään ja kaulan alueen sädehoito vaurioittaa limakalvoja ja nieleminen voi olla vaikeaa. Voi olla, että pystyt syömään vain nestemäistä ruokaa.

Lue artikkeli

Solunsalpaajat eli sytostaatit 

Solunsalpaajat estävät solujen jakaantumisen ja aiheuttavat näin syöpäsolujen kuoleman. Sytostaatit kulkeutuvat verenkierron mukana kaikkialle elimistöön.

Lue artikkeli

Syömiseen liittyvät ongelmat

Syöpää sairastavalla voi olla ongelmia syömisessä, ja hän saattaa laihtua.

Lue artikkeli