Mottoni on: tekemällä voi vaikuttaa!
Juha Pekka Turunen aloitti Syöpäjärjestöjen pääsihteerinä 1.4.2022.
Kuka olet ja mistä tulet?
Olen patologian erikoislääkäri ja lääketieteen tohtori Helsingin yliopistosta. Ennen Syöpäjärjestöjä olin Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin koulutuspäällikkönä ja varapääsihteerinä.
Syöpä on patologin keskeisimpiä työtehtäviä. Sen biologian ja luokittelun ymmärtäminen luo pohjan syövän hoitamiselle ihmisen elimistössä. Harppaukset diagnostiikan ja hoidon kehittymisessä ovat olleet nopeita ja lääketiede tarjoaa entistä parempia mahdollisuuksia syövästä toipumiseen ja sen kanssa elämiseen. Elämässä tärkeää on erityisesti laadukas arki, ja vaikka kaikille tulee erilaista kremppaa joskus, parasta on pärjääminen toimintakykyisenä.
Jokainen meistä tuntee jonkun syöpään sairastuneen. Väestön ikääntyessä syöpien määrä lisääntyy, ja vuonna 2035 syöpään sairastuu vuosittain arviolta 45 000 kansalaista. Erityisesti yli 75-vuotiaita sairastuu syöpään selvästi enemmän, koska me elämme pidempään. Vuonna 2035 on Suomessa elossa 430 000 syöpää sairastanutta. Syöpä on yhteiskunnassamme erittäin merkittävä ilmiö.
On ilo tehdä työtä yhdessä Syöpäjärjestöjen ammattilaisten, syöpään sairastuneiden ja heidän läheistensä kanssa. Omassa työssäni korostuvat hallinnolliset asiat, yhdistyksen viralliset toimintamuodot ja käytännön toiminnan johtaminen: viralliset kokoukset, jäsenyhdistykset, Syöpäsäätiö, vaikuttamistyö ja kansainvälinen toiminta.
Mitkä ovat kolme toivomustasi?
Toivon, että Suomeen saadaan kansallinen syöpästrategia, jolla voidaan vastata syöpätautien taakan aiheuttamiin tulevaisuuden haasteisiin.
Toivon, ihmisille kykyä ja kärsivällisyyttä käsitellä ongelmia rakentavasti ja ratkaista niitä muita kunnioittaen.
Toivon, että Suomen vuodenajat säilyisivät ja voisimme jatkossakin nauttia uimavesistä, metsämarjoista ja sienistä, hiihtokeleistä pakkastalvina ja kevätlintujen viserryksestä.
Artikkeli julkaistu Syöpä-lehdessä 3/2022
Nuorille aikuisille syöpäpotilaille tulossa oma hoitopolku
2020 AYA FICAN -hankkeessa kehitetään nuorena aikuisena syöpään sairastuneiden kokonaisvaltaisen hoidon ja kuntoutumisen tuen toimintamallia. Käytännössä tämä tarkoittaa noin 18-35-vuotiaiden nuorten aikuisten hoitopolun kehittämistä.
Lue artikkeliMinna Pöyhönen on pitkän linjan syöpäjärjestöläinen
Professori Minna Pöyhönen on perinnöllisyyslääkäri Helsingistä. Hän tuli vuonna 2000 kehittämään Syöpäjärjestöille periytyvyysneuvontaa osa-aikaisena asiantuntijalääkärinä.
Lue artikkeliYhdessä tekemällä saadaan enemmän aikaan
Katja Tähkälle on tärkeää, että syöpään sairastunut kohdataan aidosti ja häntä tuetaan potilaan polullaan. Katja Tähkä aloitti syksyllä Syöpäjärjestöjen psykososiaalisen tuen päällikkönä. Häntä motivoi yhteistyö terveydenhuollon ammattilaisten sekä syöpään sairastuneiden ja heidän läheistensä kanssa.
Lue artikkeli