Pieni pala kakku – jouluruokaa sähköä säästäen
Jouluna nautitaan yhdessäolosta ja ihanista suolaisista ja makeista herkuista. Kannattaa panostaa siihen, että kaikki mitä syö maistuu hyvälle ja on herkullista.
Tänä jouluna voi kokeilla sellaisia herkkuja, joiden valmistukseen ei kulu valtavasti sähköä. Alkuun voi valmistaa erilaisista kaaleista maukasta salaattia, ja jälkiruoaksi pieni pala tuhtia, suklaan ja appelsiinin makuista raakakakkua.
Lehtikaalisalaatti marinoiduilla kikherneillä (noin 4 hengelle)
200 g lehtikaalia
1 rkl oliiviöljyä
3–4 dl viinirypäleitä
1 dl paahdettuja pekaanipähkinöitä, hasselpähkinöitä tai saksanpähkinöitä
Marinoidut kikherneet
3 dl keitettyjä kikherneitä
1 dl oliiviöljyä
1 pieni punasipuli
2 valkosipulinkynttä
2 rkl balsamiviinietikkaa
1 rkl punaviinietikkaa
1 rkl hunajaa
3 rkl hienonnettua lehtipersiljaa
1 rkl tuoretta timjamia
sormisuolaa ja mustapippuria
1. Valmista marinadi. Kuori ja hienonna sipulit. Sekoita kaikki marinadin ainekset keskenään kulhossa. Lisää kikherneet. Anna maustua yön yli.
2. Paahda pähkinät kuivalla pannulla. Voit säilyttää niitä purkissa seuraavaan päivään.
3. Huuhtele ja kuivaa lehtikaali, poista kovat lehtiruodit. Revi tai viipaloi kaali. Paista kaalia muutaman minuutin pannulla öljyssä.
4. Nosta kaali kulhoon, lisää kikherneet ja marinadi joukkoon ja sekoita. Voit antaa maustua muutaman tunnin jääkaapissa, tai voit syödä heti.
5. Viimeistele puolitetuilla viinirypäleillä ja paahdetuilla pähkinöillä.
Perunainen punakaalisalaatti (noin 4–6 hengelle)
1 kg puikulaperunoita
3 salottisipulia
2 avokadoa
200 g punakaalia
1 dl keitettyjä vihreitä linssejä
1 dl auringonkukan siemeniä
Kastike
1 sitruuna
1 valkosipulin kynsi
1 pieni ruukku korianteria (jos et pidä korianterin mausta, korvaa se lehtipersiljalla)
2 dl kreikkalaista tai turkkilaista jugurttia
1–2 tl sriracha kastiketta tai 0,5 tl chilihiutaleita
1 tl suolaa
mustapippuria
1. Keitä perunat. Anna jäähtyä.
2. Kuori ja viipaloi jäähtyneet perunat, suikaloi kaali, pilko salottisipulit.
3. Halkaise avokadot, poista kivi, kuori ja leikkaa viipaleiksi.
4. Sekoita kulhossa peruna, sipuli, avokado ja kaali.
5. Valmista kastike: Purista sitruunasta mehu, purista valkosipulin kynsi, leikkaa korianteri silpuksi, sekoita chilikastike ja jugurtti. Mausta suolalla ja mustapippurilla.
6. Kaada kastike salaatin päälle.
7. Anna salaatin maustua tunnin tai pari jääkaapissa ennen tarjoilua.
8. Viimeistele auringonkukansiemenillä. Jos haluat voit paahtaa siemenet kuivalla pannulla.
Suklaa-appelsiini raakakakku (noin 12 hengelle, pyöreä irtopohjavuoka, 20 cm)
Pohja
10 taatelia
150 g pekaanipähkinöitä
150 g manteleita
2–3 rkl kylmää vettä
ripaus sormisuolaa
Täyte
5 dl cashewpähkinöitä
1 dl kookoskermaa
1 dl kaakaovoita
1 dl neitsyt kookosöljyä
1,5 dl raakakaakaojauhetta
1,5 dl hunajaa tai agavesiirappia
2,5 dl tuorepuristettua appelsiinimehua
1 luomu appelsiinin kuori
1-2 tl vaniljaa (aromia tai vaniljajauhetta tai vaniljasokeria)
- Liota cashewpähkinät yön yli kylmässä vedessä
- Valmista pohja, murskaa pähkinät muruksi. Soseuta taatelit ja vesitilkka. Sekoita pähkinämurut ja taatelisose keskenään. Lisää hyppysellinen sormisuolaa.
- Vuoraa irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla. Paina pohjamassa ohueksi pohjaksi. Voit laittaa pohjan jääkaappiin tai pakastimeen siksi aikaa, kun valmistat täytteen.
- Laita liotetut cashewpähkinät tehosekoittimeen. Sulata kaakaovoi ja kookosöljy vesihauteessa. Lisää sulanut rasva, kookoskerma, kaakaojauhe, hunaja, tuorepuristettu appelsiinimehu, appelsiinin raastettu kuori sekä vanilja tehosekoittimeen. Sekoita sileäksi massaksi.
- Laita täyte vuokaan kylmän pohjan päälle. Laita kakku jähmettymään jääkaappiin yön yli. Voit myös nopeuttaa jähmettymistä laittamalla kakun pakastimeen muutamaksi tunniksi. Siirrä sitten jääkaappiin.
- Koristele kakku appelsiinilla, marjoilla tai syö sellaisenaan.
Teksti: Mikaela Lax
Kuvat: Janne Lax