Huomio seksuaalisuuteen – eturauhassyöpä
Eturauhassyöpään käytettävät hoidot vaikuttavat yleensä aina seksielämään ja erektiokykyyn. Hoitoon liittyvissä ratkaisuissa on tärkeää kiinnittää huomiota elämänlaatuun.
Eturauhassyöpä on tyypillisesti ikääntyvien miesten sairaus. Seksuaaliset toiminnat heikkenevät aina iän myötä, mutta mielenkiinto ei häviä.
”Terveillä miehillä libido säilyy liki muuttumattomana noin 60 ikävuoteen saakka ja sen jälkeen laskee. Seksi ei kuitenkaan yleensä lopu, tahti vain harvenee”, dosentti Juhana Piha toteaa.
”Eturauhassyövän hoidot aiheuttavat libidon heikkenemisen varsinkin alussa. Mikäli potilas saa jatkuvaa hormonihoitoa, on libidon menetys pysyvää. Syövästä selviäminen on toki ensisijainen asia, mutta olisi tärkeää käsitellä myös hoitojen jälkeistä elämänlaatua.”
Seksuaalisuudesta puhutaan melko vähän lääkäreiden vastaanotolla, vaikka muuten potilaalle kerrotaan hoitojen haitoista. Piha on erikoislääkäri ja seksuaalilääketieteen asiantuntija. Hänen vastaanotolleen tullaan nimenomaan seksuaaliterveyteen liittyvissä asioissa.
Hormonihoidolla pyritään saamaan eturauhassyövän kasvulle välttämättömän miessukupuolihormonin testosteronin eritys mahdollisimman alhaiseksi.
Seksuaaliterveys on olennainen osa kokonaisterveyttä
”Tällöin suurimmalla osalla potilaista syövän kasvu hidastuu tai jopa pysähtyy. Testosteronin laskeminen vaikuttaa yleensä kuitenkin dramaattisesti. Kuvausten mukaan elämästä ikään kuin menee maku.”
”Moni potilas pohtiikin, onko elämä minkään arvoinen, jos mieli on maassa, ei mikään tunnu miltään, eikä mitään halua. Usein toiveena on, että hormonihoitojen jälkeen pystyisi aloittamaan testosteronin käytön. Yleissääntö on, että testosteronihoito voidaan aloittaa, jos PSA-arvo pysyy matalana vuoden. Joskus testosteronihoito voidaan aloittaa jo puoli vuotta eturauhasen poiston jälkeen. Hoito sisältää kuitenkin riskin syövän uusiutumisesta.”
Riskit ja hyödyt puntariin
Hoitojen kohdalla on tehtävä riski-hyöty -analyysi. Kyse on eettisestä punnitsemisesta ja oikean tiedon antamisesta. Piha itse suosittelee prostatektomiaa eli eturauhasen poistoleikkausta eturauhassyöpäpotilaalle. Silloin vaikutus seksuaalisuuteen ei ole niin dramaattinen. Ilman eturauhasta orgasmin saaminen on edelleen mahdollista, mutta siemennestettä ei enää erity.
”Myös prostatektomian seurauksena on yleensä erektiohäiriöitä. Joillakin miehillä erektion saantikyky palautuu muutaman kuukauden tai vuoden jälkeen, toiset taas joutuvat turvautumaan erektiolääkkeisiin pysyvästi. Erektiohäiriö on siis hoidettavissa, mutta syötävillä lääkkeillä teho on vain 25 prosentin luokkaa, sen sijaan nykyään on saatavilla tehokas pistoshoito. Päivittäin otettava erektiolääke Tadalafil 5 mg kannattaa aloittaa jo ennen eturauhasen poistoa eräänlaisena peniksen verenkierron kuntoutuksena”, Piha huomauttaa.
Seksuaaliterveys on olennainen osa kokonaisterveyttä, ja seksuaaliterveyden heikentyminen huonontaa merkittävästi elämän ja mahdollisen parisuhteen laatua. Myös psykologiset seikat vaikuttavat.
”Syöpä on aina pelottava asia, ja psyykkinen reaktio vaikuttaa myös seksuaalisuuteen. Kumppanilla on suuri merkitys jaksamisessa, toki sairastuminen on järkytys myös hänelle. Minusta jokaisen eturauhassyöpäpotilaan olisi hyvä saada seksuaalineuvontaa, jossa ongelmat sanoitettaisiin.”
Apua seksuaaliongelmiin ja elämänilon ylläpitämiseen:
- fyysisen yleiskunnon ylläpito liikunnalla ja painon hallinnalla psyykkinen tuki terapiassa ja puolison kanssa keskustelemalla
- lantionpohjalihasten harjoittelu
- urofysioterapeutin vastaanotolle hakeutuminen
Teksti: Arja-Leena Paavola
Kuvat: Pasi Leino
Artikkeli julkaistu Syöpä-lehdessä 1/2024
- Janne Rantanen sai sädehoidoista vakavia haittoja, mutta apu löytyi
- Akateemikko Sirpa Jalkanen – Etsimisen jännitys ja löytämisen riemu
- Peter Boström:Potilaan kuuntelusta syntyy luottamus
- Toiveena hyviä paluita työelämään
- Aistimatka: Kauneus syömisessä
- Jotta kenenkään ei tarvitsisi kulkea samaa tietä yksin
- Isän suosituksesta PSA-testiin
- Miesten yleisin syöpä
- Etäliikunta tuo hyvinvointia