Valitse laajasta kurssitarjottimestamme omasi
"Syöpäjärjestöt tarjoaa vuosittain kymmeniä kursseja syöpää sairastaville ja heidän läheisilleen", kertovat kuntoutuksen asiantuntijat Tuire Muona ja Minna Enqvist. Kursseilla on tavoitteena löytää kullekin osanottajalle sopivia keinoja oman jaksamisen ja arjen pyörittämisen tueksi.
Vuosittain noin viidelläkymmenellä Syöpäjärjestöjen järjestämällä kurssilla on keskiössä osallistujan oman hyvinvoinnin edistäminen ja tiedon sekä tuen saaminen.
”Kohderyhminä ovat syöpään sairastuneet sekä heidän läheisensä. Laaja kurssivalikoima on suunnattu aina lapsista ikäihmisiin. Järjestämme esimerkiksi parikursseja ja kursseja tiettyjä syöpiä sairastaville. Ihmisillä on erilaisia tarpeita riippuen iästä, elämäntilanteesta tai vaikkapa sairauden vaiheesta, ja haluamme auttaa vahvistamaan kunkin voimavaroja”, kuntoutuksen asiantuntija Tuire Muona Syöpäjärjestöistä kertoo.
Kaikki kurssit ovat osallistujilleen ilmaisia.
Keskeinen asia on kursseilla saatava vertaistuki. Se koetaan todella tarpeelliseksi: on tärkeää saada tuntea, että joku ymmärtää, mitä toinen käy läpi.
Vinkkejä omaan arkeen
”Usein kursseilta etsitään vinkkejä omaan arkeen. Syöpään sairastuminen on aina suuri järkytys, mutta esimerkiksi nuorilla on aivan erilainen tilanne kuin vaikkapa pienten lasten perheillä tai ikäihmisillä. Kurssitoimintaa on jatkuvasti kehitetty yhdessä jäsenjärjestöjen kanssa, ja niistä on tullut tiettyjä teemoja käsitteleviä ja yhä toiminnallisempia.”
Tuire Muona ja hänen kollegansa, kuntoutuksen asiantuntija Minna Enqvist vastaavat kurssien koordinoinnista. Aiemmin kursseilla oli paljon asiantuntijoiden luentoja. Toki yhä kuunnellaan asiantuntijoita ja annetaan tietoa, mutta mukaan on tullut asiakkaan oma luova toiminta ja pehmeä liikunta, kuten tanssi, jooga tai venyttely.
”Vielä joitain vuosia sitten syöpäpotilaita kannustettiin lepäämään mahdollisimman paljon hoitojen aikana. Nyt on kertynyt yhä enemmän tutkimustietoa liikunnan positiivisesta vaikutuksesta syöpähoitoihin, sairaudesta kuntoutumiseen ja mielialaan”, Minna Enqvist huomauttaa.
”Tästä syystä liikunnalliset menetelmät näkyvät myös meidän kursseillamme. Kurssilaiset usein itse haluavat nimenomaan toiminnallisia ja liikunnallisia kursseja, ja niille haetaan yleensä eniten.”
Myös luonnon merkitys henkiselle hyvinvoinnille ymmärretään yhä paremmin. Esimerkiksi Syöpäjärjestöjen surukurssit pyritään järjestämään luonnonkauniissa ympäristössä. Luonnossa liikkuminen koetaan rauhoittavana, lisäksi se auttaa ottamaan etäisyyttä huoliin.
Kurssille kun hoidot ovat ohi
”Osa kursseista täyttyy pikaisesti ja hakijoita voi olla enemmän kuin paikkoja. Etusijalle asetetaan ensimmäistä kertaa kursseille hakevat, sekä psykososiaalisen ja vertaistuen tarpeessa olevat. Asiakkaalla tulisi myös olla jokin tavoite kurssille osallistuakseen”, Enqvist kertoo.
”Kurssille olisi hyvä osallistua, kun hoidot ovat jo ohi. Sairastuminen on aina henkinen kriisi ja arki menee hoitojenkin vuoksi selviytymiseen. Parantumatonta syöpää sairastavilla tilanne on erilainen: tukea tarvitaan juuri sillä hetkellä. Toiveikkuuden ja tulevan pohtiminen on myös hyvin erilaista näillä kursseilla.”
Merkityksellisiä tavoitteita
Kursseilta osallistujat saavat tietoa, tukea ja keinoja, joiden avulla he voivat itse edistää omaa hyvinvointiaan, jaksamista ja toimintakykyä.
”Tarkoituksena on auttaa kutakin löytämään itselleen merkityksellinen tavoite, joka on riittävän konkreettinen mitattavaksi ja mahdollinen saavuttaa kurssin aikana. Se voi olla vain pieni toive tai pieni muutos, sellainen, joka voisi kohottaa mielialaa”, Muona selittää.
”Toivomme, että kursseilta osallistujat saavat ennen kaikkea motivaation ja kyvyn tehdä itselleen asioita, joista koituu mielihyvää. Olisi tärkeää toimia itseään kohtaan armollisesti ja myötätuntoisesti”, Enqvist täydentää.
Saavutettavan tavoitteen asettaminen tuo toivoa ja vahvistaa kokemusta siitä, että myös itse voi vaikuttaa hyvinvointiinsa. Muutos voi tarkoittaa pieniä asioita. Esimerkiksi että löytää asennon, jossa kivut eivät haittaa nukkumista.
Minna Enqvist haluaa vielä tähdentää sitä, että myös liikunnassa pienetkin teot ovat merkittäviä.
”Liikunnalla on hieman suorituskeskeinen sävy, siksi puhumme mieluummin liikkumisesta. Ei tarvitse mennä hikijumppaan saadakseen hyötyä, kaiken lihasvoimin tehtävän liikkeen lisääminen on hyvästä, oli se sitten kauppareissuja tai tanssia.”
Netissä ja kuntoutuskeskuksissa
Osa kursseista järjestetään eri puolilla Suomea sijaitsevissa kuntoutuskeskuksissa, jonne majoitutaan 3–5 vuorokautta kestävien kurssien ajaksi. Niille haetaan eniten. Suosittuja ovat myös niin sanotut avokurssit, joille osallistutaan kerran viikossa muutaman tunnin ajan, yleensä iltaisin ja ne kestävät tyypillisesti parin kuukauden ajan. Kursseja voidaan järjestää myös verkossa, jolloin siihen voi osallistua etänä tietokoneen tai muun älylaitteen välityksellä. Kurssi voi olla myös yhdistelmä tapaamisia paikan päällä ja verkossa.
”Viime vuonna meillä oli kaikkiaan 1100 hakijaa ja 64 prosenttia heistä sai paikan, eli kurssit ovat tosi suosittuja. Kurssityypin suosio vaihtelee vuosittain, ja niiden määrää rajoittaa Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskuksen (STEA) rahoitus. Toivomme, että vuonna saamme järjestettyä vähintään 50 kurssia”, Muona sanoo.
Asiakkaat haluaisivat lisää parikursseja, erityisesti surukursseille on myös kova tarve. Lempeitä liikuntamuotoja sisältäviä kursseja toivotaan myös lisää sekä verkkokursseja.
Muona ja Enqvist kumpikin pitävät todella tärkeänä, että käytössä on erilaisia tapoja tavoittaa ihmiset. Korona vähensi rajusti kasvokkaista kohtaamista, jolle on todella suuri tarve.
”Esimerkiksi rintasyöpää sairastavat ovat iso asiakasryhmä ja yleensä 60-vuotias nainen haluaa nimenomaan keskustella muiden kanssa kasvotusten. Työikäiset ja eläkeikäiset ovat suurimmat kurssiemme kävijäryhmät.”
Ylipäätänsä naiset hakeutuvat herkemmin mukaan toimintaan ja yhteisöllisiin tilaisuuksiin, joissa keskustellaan. Miehet sen sijaan ottavat yhteyttä Syöpäjärjestöjen chattien kautta.
Miehet, jonka puoliso on sairastunut, tarvitsevat paljon apua ja tukea.
”Tämä on hieman valitettavaa, sillä miehetkin hyötyisivät keskusteluista ja elintapaohjauksesta. Pyrimme informoimaan miehiä enemmän ja innostamaan heitä osallistumaan. Toivomme myös, että läheiset voisivat kannustaa heitä siihen. Esimerkiksi miehet, jonka puoliso on sairastunut, tarvitsevat paljon apua ja tukea.”
Kurssikuvaukset oppaassa
Julkaisemme vuosittain kurssioppaan, jota toimitetaan muun muassa yliopistollisiin sairaaloihin ja onkologian klinikoille. Hakiessasi kurssille riittää oma hakemus, lääkärin lähetettä ei tarvita. Kurssien kuvauksissa on aina tietoa siitä, onko se tarkoitettu tietyn ikäisille tai tiettyä syöpää sairastaville. Hakulomakkeen saat paperisena yhdistyksistä tai sen voi printata Kaikki syövästä -verkkosivuilta sekä alueyhdistysten verkkosivuilta. Lähetä hakemus kurssin järjestävään yhdistykseen. Joillekin kursseille on myös sähköinen hakulinkki.
Voit etsi itsellesi sopivan kurssin myös verkkosivultamme www.kaikkisyovasta.fi
Teksti Arja-Leena Paavola
Kuvat Eeva Anundi