Biopankin näytteillä täsmälääkitystä syövän hoitoon
Jotta syöpää voidaan hoitaa täsmälääkkeillä, tarvitaan syövän perimän profilointia. Tässä auttavat Biopankkiin kerätyt veri- ja kudosnäytteet.
Helsingin Biopankki aloitti vuonna 2015. Se kerää ihmisperäisiä näytteitä lääketieteellisiin tutkimuksiin. Sairaalabiopankkina sille karttuu samalla sairauteen liittyvää tietoa, koska näytteet tulevat sairaista potilaista, esimerkiksi syöpäpotilailta kerätään näytteitä koko ajan.
Verinäytteitä on yli 100 000 ja patologian alaan kuuluvia kudosnäytteitä neljä miljoonaa kappaletta 1,3 miljoonasta ihmisestä.
Munasarjasyöpään löytymässä hoitokeino
Helsingin Biopankin tieteellinen johtaja, professori Olli Carpén tutkii munasarjasyöpää. Hänen oma tutkimuksensa alkoi 10 vuotta sitten Turun biopankin kehityshankkeena, kun hän yhdessä professori Seija Grénmanin kanssa sai siihen EU-rahoituksen. Tutkimus jatkuu edelleen ja sitä koordinoi nyt professori Sampsa Hautaniemi Helsingin yliopistosta.
Tutkijaryhmä selvittää, miksi munasarjasyöpä muuttuu jossain vaiheessa vastustuskykyiseksi nykyhoidoille ja voidaanko näytteitä analysoimalla löytää vaihtoehtoisia hoitoja. Muuta kuukausi sitten tapahtui ratkaiseva läpimurto.
”Verinäytteistä voitiin geeniprofiloinnin avulla selvittää mitä syövälle tapahtuu, kun se muuttuu vastustuskykyiseksi käytetyille solunsalpaajille. Vastustuskyvyn synty oli yhteydessä sellaisten syöpägeenien aktivoitumiseen, joita vastaan on täsmälääkkeitä. Kun ymmärrämme syövän biologiaa paremmin, voimme soveltaa uusia tekniikoita piakkoin syövän diagnostiikkaan ja hoitoon”, Olli Carpén kertoo.
Carpénista tämä on hyvä esimerkki siitä, miten biopankkitoimintana käynnistynyt hanke on johtanut merkittäviin tieteellisiin saavutuksiin. Samalla Suomeen saatiin kolme miljoonaa euroa EU-rahaa. Tutkimusta tekevät Helsingin ja Turun yliopistot sekä Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri.
”Tutkimushanke jatkuu ensi vuoden loppuun. Silloin tiedämme paremmin, voidaanko uusia tekniikoita käyttää potilashoidon ohjaamisessa.”
Syövän profilointi ehtona täsmälääkitykselle
Suomessa ei tehdä vielä laajamittaista syövän profilointia. Jos henkilön syöpää ei ole profiloitu, siihen ei voida myöskään tarjota täsmälääkkeitä. Alueelliset syöpäkeskukset ja biopankit aikovat nyt käynnistää molekyyliprofilointihankkeen, jolla tilanne korjataan. Olli Carpénin mukaan profilointi tehtäisiin alkuvaiheessa tutkimushankkeena. Biopankkinäytteet profiloitaisiin ja tieto annettaisiin hoitavalle lääkärille.
”Syöpäkasvaimen geeniperimästä voidaan tunnistaa tekijöitä, joihin lääkehoitoa kohdennetaan. Esimerkiksi munasarjasyövässä on sama alttiusgeeni kuin rintasyövässä, ja tähän geenimuutokseen kohdistuvat hoidot ovat uusissa tutkimuksissa selvästi parantaneet munasarjasyövän ennustetta”, Carpén sanoo.
Tutkimushankkeen tavoitteena on rakentaa terveydenhuoltoon järjestelmä, jossa profilointia tehdään ja testata, kuinka paljon se hyödyttää ihmisiä.
”Profilointimahdollisuutta voitaisiin tarjota aluksi sellaisille potilaille, jotka siitä eniten hyötyvät, tai joilla on vaikea syöpä. Samalla edistettäisiin syöpäpotilaiden tasa-arvoista hoitoa.”
Vähäiset sivuvaikutukset
Syövänhoidon työkalupakkiin tarvittaisiin kipeästi täsmälääkkeitä, koska niiden sivuvaikutukset ovat vähäisemmät normaalisoluille kuin perinteisillä solunsalpaajilla. Myös sädehoito tappaa normaalisoluja. Jotta tiedettäisiin, mikä täsmälääke sopii, on oltava profilointitieto. Useamman täsmälääkkeen yhdistelmä tehoaa parhaiten. Se on kuin cocktail, jota elimistö sietää, mutta joka iskee monella tavalla syöpäsolukkoon.
”Uudet menetelmät ovat jo hyödyttäneet potilaita, mutta vielä ei olla maalissa, vaan menossa sitä kohti”, Olli Carpén kommentoi.
Näytteenotto kertoo hoidon kehittämisestä
Terveydenhuollon työntekijät saattavat miettiä, kehtaako potilaalle aiheuttaa vielä lisästressiä ja pyytää suostumusta biopankkinäytteen ottoon.
”Näen asian toisinpäin. Suostumus ja näyte kertovat potilaille, että heistä ja heidän taudistaan välitetään ja että heidän hoitoaan halutaan kehittää. Tämä on potilaille todellinen sitoumus, jonka toivoisi syvästi juurtuvan terveydenhuoltoon”, Carpén huomauttaa.
Lisäksi näytteet otetaan normaalin hoidon yhteydessä: verinäyte silloin, kun potilaalta otetaan muutenkin verta ja kudosnäyte silloin, kun potilas leikataan ja vielä sellaisesta materiaalista, joka muutenkin heitettäisiin pois.
Teksti Mirja Karlsson
Kuva Eeva Anundi
Lääkärisuhde on levinneen rintasyövän hoidon kulmakivi
Levinnyttä rintasyöpää sairastavat potilaat toivovat pysyvää lääkärisuhdetta sekä yksilöidympää tietoa sairaudestaan. Myös laajemmalle psykologiselle tuelle on sekä potilaan että hoitavan lääkärin näkökulmasta selkeä tarve.
Lue artikkeliLupaava CAR-T-soluhoito Suomeenkin
Uusi CAR-T-soluhoito on hyvä vaihtoehto nopeakasvuisen B-solulymfooman sekä lasten ja nuorten B-solulinjan akuutin lymfoblastileukemian hoidossa.
Lue artikkeliOnko genomipuhe liian toiveikasta?
Geenitieto edistyy valtavaa vauhtia. Kun kyse on kansantautien ehkäisystä ja varhaisesta toteamisesta, teoriasta käytäntöön on kuitenkin pitkä matka.
Lue artikkeliOnnistuuko EU:n vauhtiloikka syövän torjunnassa?
Viime vuonna EU otti vauhtiloikan syöväntorjunnassa. Tänä vuonna alkoi kova työ tavoitteiden toteuttamisessa. Missä nyt mennään?
Lue artikkeli