Isän suosituksesta PSA-testiin
Mikko Siukosaari sairastui eturauhassyöpään vain 52-vuotiaana. Onneksi hän oli lähtenyt PSA-testiin isänsä kehotuksesta. Tilastollisesti eturauhassyöpä esiintyy yleisimmin 75–79 -vuotiailla.
Mikko Siukosaari, 58, oli ajamassa isäänsä lentokentälle noin kuusi vuotta sitten. Hänen isä oli sairastanut eturauhassyövän viisi vuotta aiemmin. Isä muistutteli pojalleen sairautensa jälkeen usein, että hänenkin kannattaisi käydä testauttamassa itsensä syövän varalta. Asiasta muistuteltiin myös tälläkin kertaa.
”Olin ollut noin 45-vuotias, kun tästä oli ensimmäisiä kertoja puhetta. Ajattelin tuolloin, että se on vanhojen miesten tauti, eikä itsellä ole mitään kiirettä tämän suhteen”, Siukosaari kertoo.
Tilastollisesti eturauhassyöpä esiintyy yleisimmin 75–79 -vuotiailla. Vuosina 2017–2021 tämän ikäisistä eturauhassyöpään sairastui yhteensä 930 henkilöä. Vuosittain tuona aikana tapauksia oli kokonaisuudessaan keskimäärin 5 205 henkilöä.
Tällä kertaa Siukosaari kuitenkin lupasi isälleen testauttaa itsensä.
”Jos isälle tulee luvattua niin sitten se täytyy toteuttaa.”
Seuraavaksi Siukosaari kävi työterveyden kautta PSA-testeissä. Tämän jälkeen tuli puhelinsoitto, jossa pyydettiin jatkotutkimuksiin.
PSA (prostataspesifinen antigeeni) on valkuaisaine, jota erittyy eturauhaskudoksesta. Korkea PSA-arvo viittaa yleensä eturauhassyöpään. Tämän lisäksi PSA-testeissä voidaan mitata myös niin sanotun vapaan PSA:n määrä, jonka matala arvo viittaa taasen kohonneeseen syöpäriskiin.
PSA-testien luvut eivät kuitenkaan pysty yksin kertomaan onko syöpään sairastuttu vai ei. Joskus epänormaaleista PSA-arvoista voi kertoa myös esimerkiksi hyvälaatuinen eturauhasen kasvu.
”Tulosten odottaminen oli ilkeää aikaa”
Jatkotutkimuksissa urologi otti kuvat eturauhasesta jonka jälkeen otettiin koepalat. Kirjeitse ilmoitettavien tulosten odottaminen oli sairausajan hankalin osuus. Tuloksia joutui odottamaan peräti pari kuukautta.
”Tuloksien odottaminen oli ilkeää aikaa. Sitä mietti, onko syöpää vaiko eikö, ja jos on, niin kuinka paha se on. Sinua ei valmistella mitenkään ottamaan tätä uutista vastaan.”
Pari kuukautta koepalojen ottamisen jälkeen Siukosaari oli lääkäriystävänsä kanssa töiden jälkeisellä virvokkeella, ja harmitteli ystävällensä tuloksien pitkää odotusaikaa. Ystävä kertoi, että tulokset saattaisivat näkyä jo Omakannassa, vaikka kirjettä ei ole vielä tullut perille.
Omakannasta selvisikin, että Siukosaari oli sairastunut eturauhassyöpään. Varsinainen kirje tuli seuraavana päivänä. Syöpä oli ehtinyt kasvamaan eturauhasesta ulos, mutta etäpesäkkeitä ei ollut ehtinyt kehittymään.
”Oli kiva, että oli lääkärinä työskentelevä kaveri vieressä silloin kun luki, että sinulla syöpä”.
Diagnoosin saamisen aikoihin Siukosaarella tapahtui paljon suuria muutoksia elämässä. Hän oli eronnut pitkästä suhteesta vuotta aiemmin ja työpaikka oli vaihtumassa.
”Jonkinlainen viidenkympin kriisi luultavasti tuolloin oli kyseessä”, Siukosaari naurahtaa.
Diagnoosin saadessaan Siukosaari oli 52-vuotias, joka on yli 20 vuotta nuorempi kuin yleisimmin syöpään sairastuneet. Nuoremmilla on enemmän testosteronia elimistössä, joka voi tehdä syövästä aggressiivisemman, mikä aiheutti huolta.
Hoidoksi suositeltiin ensisijaisesti leikkausta, mutta leikkauksen haitat huolestuttivat.
Leikkauksessa poistetaan käytännössä koko eturauhanen. Tätä hoitoa suositellaan lähinnä hyväkuntoisille henkilöille, joiden elinajanodote on vähintään 10 vuotta. Haittapuolena leikkauksesta tyypillisesti jää erektiohäiriöitä ja virtsanpidätyskyvyn ongelmia. Erektiohäiriöt jäävät pysyväksi 10–70 prosentille leikkauksen käyneistä.
Ystävätär suositteli luontaistuotteita syövän hoitamiseen ja oli vahvasti leikkausta vastaan. Tämä kuitenkin särähti korvaan, sillä eräs tuttava oli luottanut luontaistuotteisiin siihen pisteeseen asti, ettei tätä enää pystytty lääketieteellisesti hoitamaan.
”Vinkit eivät kuitenkaan ihan niin pitkälle menneet, että selviäisi pelkällä hopeavedellä ja meditaatiolla. Tämä kuitenkin oli siinä mielessä hyvä, että aloin etsimään enemmän tietoa. Tällaisessa tilanteessa haluaa tutkia kaikki vaihtoehdot.”
Siukosaari kävi yksityisellä syöpäsairaalassa konsultoimassa sairaudestaan. Käynti vahvisti ajatuksia ettei sairautta pelkästään vaihtoehtoisin keinoin hoidettaisi kuntoon.
Kuumia aaltoja
Siukosaari kertoo seksin olevan tärkeä osa hänen elämäänsä. Lisäksi ajatuksissa oli ollut, josko voisi vielä 50 ikävuoden jälkeen tulla uudestaan isäksi. Muun muassa näistä syistä hoitomuodoksi valikoitui sädetyshoito.
Leikkaus sairaalahoitopäivineen olisi kestänyt noin 2–3 päivää. Sädetyshoitojaksot kestivät noin kolme kuukautta ja koko hoitoprosessi kesti noin vuoden.
”Sädetys sinänsä ei ollut hankala, tästä aiheutui lähinnä väsymystä. Syöpäsairaalan henkilökunta on myös todella kovia ammattilaisia ja tuntui, että on erittäin hyvissä käsissä”, Siukosaari kertoo hoitojaksostaan.
Sädetyshoito ei kuitenkaan yksinään riittänyt, vaan lisäksi tarvittiin hormonihoitoja. Hormonihoitoa käytetään sädetyshoidon tehostamiseksi. Tällöin lasketaan testosteronin tuotanto minimiin. Yleisimmin tämä tapahtuu kastraatiolla, johon liitetään hormonituotantoa estäviä lääkkeitä.
Hormonihoidon myötä kasvanut estrogeenitaso sai aikaan mielenkiintoisia tunnereaktioita. Formulakisat saivat myös uuden tunteellisen ulottuvuuden.
”Kun Valtteri Bottas oli lähellä päästä paalupaikalle, mutta kun ei päässytkään, niin rupesi itkettämään.”
Hormonihoitojen haittapuolena potilaille tulee lähes poikkeuksetta erektiohäiriöitä sekä seksuaalista haluttomuutta. Lisäksi joillekin voi ilmetä vaihdevuosien aikaan koettavia kuumia aaltoja, joita myös Siukosaari sai kokea.
”Oli kuuma kesäpäivä kun poikani pääsi ylioppilaaksi. Ajattelin, että onko täällä tosiaan näin sairaan kuuma. Nämä olivat ilmeisesti niitä kuuluisia kuumia aaltoja”, Siukosaari naurahtaa.
Burgerit kasvispohjaisiksi
Nykyisin Siukosaari on parantunut, eikä syöpä ole uusiutunut. Sairaus sai hänet muuttamaan elintapojaan ja ruokavalio muuttui kasvispohjaiseksi.
Sairaus tietyllä tapaa kirkastutti ajatukset.
– Tämä on auttanut myös henkiseen hyvinvointiin.
Ennen söin paljonkin grilliruokaa. Myös alkoholi ja sokeri jäivät pois, sekä olen vähentänyt vehnätuotteita. Joskus toki saatan poroa syödä, Siukosaari kertoo.
Sairaus sai myös miettimään vastuullisuutta sekä tulevaisuutta. Työssään Siukosaari haluaa toimia vastuullisuutta edistäen. Hän on sijoittanut muun muassa kasvisruokayrityksiin sekä on mukana kierrätysvaatteita myyvässä yrityksessä nykyisen kumppaninsa kanssa.
”Tämän jälkeen mietti, että mitä tehdä isona. Sairaus tietyllä tapaa kirkastutti ajatukset.”
Teksti ja kuvat Jani Ahosola
Artikkeli julkaistu Syöpä-lehdessä 1/2024
- Janne Rantanen sai sädehoidoista vakavia haittoja, mutta apu löytyi
- Akateemikko Sirpa Jalkanen – Etsimisen jännitys ja löytämisen riemu
- Peter Boström:Potilaan kuuntelusta syntyy luottamus
- Toiveena hyviä paluita työelämään
- Aistimatka: Kauneus syömisessä
- Jotta kenenkään ei tarvitsisi kulkea samaa tietä yksin
- Huomio seksuaalisuuteen – eturauhassyöpä
- Miesten yleisin syöpä
- Etäliikunta tuo hyvinvointia