Syöpä-lehti
2019

Joka vuosi tulee 30 000 syytä tehdä vapaaehtoistyötä

Markku Kortelainen on vapaaehtoisena Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen Toiminta- ja Palvelukeskuksessa Meri-Karinassa, Turussa.

Miten innostuit vapaaehtoistyöstä?

”Minulla todettiin vuonna 2013 basaliooma ja 2017 ihon levyepiteelikarsinooma, jotka tällä hetkellä ovat hallinnassa.
Vapaaehtoistyö alkoi kohdallani sattumalta kuutisen vuotta sitten. Olin jäämässä pois työelämästä. Tapasin vuosikymmenten takaisen esimieheni, joka tilanteestani kuultuaan totesi vain, että ”sinä tuletkin sitten mukaan LSSY:n vapaaehtoistyöhön”. Terveiset Hakasen Raunolle! Henkilövärväys tuotti hedelmää. Sillä tiellä ollaan.”

Millaista vapaaehtoistyötä teet?

”Syys- ja kevättalkoiden lisäksi on tullut monenlaisia tehtäviä: palvelukeskuksessa pidettävien tilaisuuksien kalustuksia, liikenteen ohjausta, pikkubussikuljetuksia ja lisäksi järjestyksenvalvontatehtäviä, joita varten yhdistys kurssitti osan meistä vapaaehtoisista. Töitä teemme mukavalla hengellä ja porukalla. Vapaaehtoistöissä on monen eri ammatin osaajia ja on mukava huomata, että edelleen oppii uusia asioita. Oppia ikä kaikki. Suosittelen vapaaehtoistyötä lämpimästi. Jokaiselle löytyy varmasti sopivaa puuhaa. Töitä voi tehdään omien resurssien ja halun mukaan.”

Jokaiselle löytyy varmasti sopivaa puuhaa.

 Mitä vapaaehtoistyö merkitsee sinulle?

”Voin olla omalla pienellä panoksellani tekemässä syöväntorjuntatyötä. Olen saanut mukavia, työntäyteisiäkin päiviä, tutustunut moniin, upeisiin ihmisiin, jotka samalla tavalla tätä työtä tekevät. Yksin ei kukaan ihmeitä tee. Saan kosolti mielihyvää, jota on vaikea sanoiksi pukea.”

 

Teksti: Anu Kytölä
Kuva: Vesa-Matti Väärä