Miesten yleisin syöpä
Eturauhassyöpä on usein ikääntymiseen liittyvä kiltti syöpä, joka ei vaadi hoitoa. Haasteena on tunnistaa aggressiiviset syövät ja saada ne hoidettua ajoissa ennen leviämistä.
Paikallinen ja parannettavissa oleva eturauhassyöpä ei juurikaan oireile, vaan oireet johtuvat samanaikaisesti esiintyvästä eturauhasen hyvänlaatuisesta liikakasvusta. Tilanne on toinen, jos syöpä on levinnyt eturauhasen ulkopuolelle.
”Lääkärin tutkimuksiin kannatta hakeutua aina, mikäli on tullut virtsaamisvaivoja tai esimerkiksi selkäkipuja. Levinnyt eturauhassyöpä lähettää etäpesäkkeitä tyypillisesti luustoon, ja ensioireena ovat lannerangan kivut”, urologian professori ja osastonylilääkäri Antti Rannikko HUSista kertoo.
Lääkärin vastaanotolla eturauhanen tutkitaan tunnustelemalla peräsuolen kautta, tuntuuko eturauhasessa kovia alueita tai kyhmyjä. Mikäli potilaalla on virtsaamisvaivoja, voidaan ultraamalla selvittää, tyhjeneekö rakko kunnolla.
”Yleisesti käytetty PSA-arvon, eli seerumin prostataspesifisen antigeenin mittaaminen täytyy suhteuttaa muihin tekijöihin. PSA-mittauksiin sisältyy jonkin verran harhaa, sillä PSA saattaa nousta esimerkiksi tulehduksien, kuten flunssan takia ja siksi se tarvitsee uudelleen mittauksen muutaman kuukauden päästä. Myös eturauhasen hyvänlaatuinen liikakasvu nostaa PSA-arvoa. Jos kliinisessä tutkimuksessa ei löydy mitään huolestuttavaa, voidaan seurata, sillä eturauhassyöpä on pääasiallisesti hitaasti etenevä.”
Rannikon mukaan kyseessä on erikoinen syöpä, josta esiintyy oikeastaan kolmea eri muotoa. Se on ikään liittyvä ilmiö ja lähes jokainen korkeaan ikään asti elävä mies voi sairastua siihen. Toisaalta on harmaalla alueella olevat syövät, jotka etenevät, mutta hitaasti. Kolmantena ovat aggressiiviset eturauhassyövät.
Vaarattoman syövän kohdalla ei tarvita hoitoa, sen sijaan kahden muun tyypin osalta ratkaisu eri hoitovaihtoehtojen välillä tehdään potilaan yleistila huomioiden. Harmaan alueen eturauhassyöpää ei välttämättä kannata hoitaa hyvin iäkkään ja monisairaan miehen kohdalla. On todennäköistä, että potilas tulee kuolemaan johonkin muuhun sairauteen. Sen sijaan viisikymppisellä miehellä, jolla on enemmän elinaikaa, harmaan alueen syöpä usein kannattaa hoitaa.
Useita hoitovaihtoehtoja
Kaikkiin hoitoihin liittyvät sivuvaikutukset ovat välttämätön paha ja niiden merkitystä on punnittava hoidosta saatavan hyödyn vastapainona.
”Eturauhassyöpädiagnoosin jälkeen lääkärin kanssa keskustellaan yhdessä, mitkä hoitovaihtoehdot ovat ja mikä olisi parasta potilaan tilanne huomioiden. Hoitoina ovat pääasiassa eturauhasen poistoleikkaus ja sädehoito. Mitä nuorempi mies on kyseessä, sitä herkemmin leikataan, kun taas vanhemmilla potilailla pidetään sädehoitoa parempana ratkaisuna”, Rannikko sanoo.
Sädehoidossa syöpäsolut pyritään tuhoamaan ja väistämättä säteitä osuu myös normaaliin kudokseen. Se aiheuttaa vaurioita ja iän myötä voi edesauttaa toisen syövän kehittymistä. Vanhemmalla ihmisellä on elinvuosia joka tapauksessa vähemmän jäljellä, joten heidän kohdallaan voidaan riski ottaa. Perusterveet miehet taas toipuvat leikkauksesta ikäihmistä paremmin.
Eturauhassyöpä on kuitenkin miesten toiseksi yleisin kuolinsyy. Uudet lääkkeet ovat osoittautuneet tehokkaiksi ja ne lisäävät eturauhassyöpäpotilaiden elossaoloaikaa.
”Mieshormonit, kuten testosteroni, ruokkivat eturauhassyövän kasvua. Etäpesäkkeisen tai uusiutuvan syövän kohdalla perushoitona on kivesten hormonituotannon lopettaminen. Nykyään on paljon uusia lääkehoitoja esimerkiksi uuden polven antiandrogeenit, joiden on osoitettu pidentävän potilaan elinaikaa. Yleensä näitä käytetään siinä vaiheessa, kun muut hoitomuodot on jo käyty läpi. Viime aikoina tutkimuksissa on havaittu, että yhä varhaisemmalla antiandrogeenihoidolla saadaan kuitenkin hyviä tuloksia.”
Hoidot vaikuttavat elämänlaatuun. Haittavaikutukset ovat karua kuultavaa: sädehoidon vaikutus yhdistettynä kastraatiohoitoon vie miehiltä yleensä halut ja erektion. Miehelle saattaa tulla eräänlaiset vaihdevuodeoireet ja mielialan laskua sekä fyysisen suorituskyvyn alentumista. Leikkaushoitoon vaikuttaa syövän sijainti, eikä aina voida säästää hermoja.
”Kiltin syövän hoito on yksinkertaisempaa ja haitat ovat pienempiä. Etäpesäkkeisen syövän hoitoon liittyy enemmän haittoja, kuten luuston haurastumista. Solunsalpaajista taas voi tulla verenkuvan muutoksia, infektioita, neuropatiaa, hiusten lähtemistä ja ripulia.”
”Haitatonta hoitoa ei ole olemassa, se on selvää. Haitat vaihtelevat olemattomista dramaattisiin. Jotkut eivät näistä kärsi, joillain voi olla rajuja oireita”, Rannikko tietää.
Tutkimuksiin hakeudutaan yhä paremmin
Rannikko on uransa varrella nähnyt tuhansia eturauhassyöpäpotilaita. Hänen kokemuksensa mukaan miehet hakeutuvat nykyään kohtalaisen hyvin tutkimuksiin, kolmisenkymmentä vuotta sitten tilanne oli heikompi.
”Tähän on mahdollisesti vaikuttanut erektiolääkkeiden tulo markkinoille. Intiimeistä asioista alettiin puhua enemmän julkisuudessa ja se on ehkä madaltanut miesten kynnystä hakeutua lääkäriin. Miehet tulevat usein vastaanotolle virtsavaivan varjolla. Keskusteltaessa käy ilmi, että taustalla vaikuttaa syövän pelko, mikäli esimerkiksi kaveripiirissä joku on sairastunut eturauhassyöpään.”
Rannikon arvion mukaan tutkimuksiin hakeutuvat todennäköisesti useammin ne, jotka ovat koulutettuja, joilla on parempi työterveyshuolto ja jotka pitävät muutenkin enemmän huolta terveydestään elämäntapavalinnoilla.
Informaatiota on saatavilla runsaasti, mutta kaikki eivät hyödynnä sitä. Potilaan on hyvä kuitenkin muistaa suhtautua kriittisesti netin tietoihin ja pohtia, onko niissä esimerkiksi kaupallisessa tarkoituksessa harhaan johtavaa materiaalia. Tästä syystä Rannikko on perustanut tieteellisesti tutkittuun tietoon pohjautuvan, yleistajuisen sivuston https://www.suomalaineneturauhassyopa.fi/ , josta saa informaatiota kootusti.
Seulonnoista puhutaan paljon, ja aina välillä nostetaan esille tasa-arvokysymys: myös eturauhassyöpiä pitäisi seuloa samaan tapaan, kuin naisten rinta- ja kohdunkaulansyöpää.
”Eturauhassyövän seulonta ei nykymenetelmin ja vähenevien resurssien aikana välttämättä kannata, sillä seurauksena olisi paljon turhia diagnooseja kiltistä syövistä”, Rannikko huomauttaa.
”Miehet pystyvät myös itse vaikuttamaan omaan terveyteensä. Kaikissa syövissä elämäntapavalinnat kuten tupakka, alkoholi, vähäinen liikkuminen ja ylipaino ovat merkittäviä riskitekijöitä. Hoidot ovat lisäksi helpompi toteuttaa ja potilaat kestävät niitä paremmin, mikäli lähtötilanne on hyvä.”
Teksti Arja-Leena Paavola
Kuvat Eeva Anundi
Artikkeli julkaistu Syöpä-lehdessä 1/2024
- Janne Rantanen sai sädehoidoista vakavia haittoja, mutta apu löytyi
- Akateemikko Sirpa Jalkanen – Etsimisen jännitys ja löytämisen riemu
- Peter Boström:Potilaan kuuntelusta syntyy luottamus
- Toiveena hyviä paluita työelämään
- Aistimatka: Kauneus syömisessä
- Jotta kenenkään ei tarvitsisi kulkea samaa tietä yksin
- Huomio seksuaalisuuteen – eturauhassyöpä
- Isän suosituksesta PSA-testiin
- Etäliikunta tuo hyvinvointia