Palaatko työhön? – Tarjolla on apua ja tukea
Joka kolmas syöpään sairastunut on työikäinen. Syöpä saattaa mullistaa elämän ja hoitojen jälkeen työhön ei palaa sama ihminen.
Hoitojen aikana on voinut moni asia työpaikallakin muuttua. Jaksaminen ja selviytyminen pyörii mielessä. Suomen Syöpäpotilaat ry:n Minä, syöpä ja työ –hanke on syöpään sairastuneen apuna, kun hän palaa työelämään, hakee töitä tai kaipaa tukea töissä jaksamiseen.
Syöpään sairastuminen vaikuttaa lähes kaikkiin elämän osa-alueisiin. Työ tarjoaa muuta ajateltavaa ja vastapainoa sairastumiselle sekä taloudellista ja sosiaalista turvaa. Työn merkitys voi myös muuttua sairastumisen myötä. Joskus sairastuminen pakottaa vaihtamaan työelämän suuntaa tai työssä käyminen voi käydä mahdottomaksi. Tilanteet ovat yhtä yksilöllisiä kuin kukin meistä.
- Työelämäkoordinaattoreihin voi olla yhteydessä, voi käydä vertaistukiryhmissä tai ottaa yhteyttä anonyymisti ryhmächatin kautta, kertoo projektipäällikkö Emma Andersson.
- Moni meihin yhteyttä ottanut on palannut työhön, mutta huomannut, ettei ollutkaan vielä valmis kohtaamaan työelämän vaatimuksia. Työterveyshuollon piirissä olevat voivat hakeutua sinne tukea tarvitessaan, mutta kaikilla ei ole tätä mahdollisuutta. Jos sairastunut pohtii työn ja syövän yhdistämistä Suomen Syöpäpotilaiden työelämäasiantuntijat ovat käytettävissä
Mitä kertoa sairaudesta?
Työikäiset sairastuneetkaan eivät ole samalla viivalla: osa on työelämässä ja osa jo sairastuessaan työelämän ulkopuolella.
Miten hakea työtä syöpähoitojen jälkeen? Mitä kertoa haastattelussa syövästä vai kertoako mitään? Jokainen sairauskertomus on erilainen ja niin on työyhteisökin.
- Siihen kannattaako omasta sairaudesta kertoa ei ole oikeaa vastausta. Tilanteet vaihtelevat. Kannattaa toki harkita etukäteen, mitä työnantajalle haluaa kertoa. Kerran sanottua kun ei enää saa takaisin, Emma Andersson muistuttaa.
- Autamme työnhaussa esimerkiksi pohtimalla yhdessä tulevaisuuden suunnitelmia ja työelämävalmiuksia, oman osaamisen kiteyttämistä, kommentoimme hakemuksia ja CV:tä. Tarvittaessa voimme täyttää asiakkaan kanssa yhdessä muun muassa Kelan ja vakuutusyhtiöiden lomakkeita.
Työpaikallakin jännitetään kohtaamista
Työtoverin sairastuminen vaikuttaa myös työyhteisöön. Kahvipöydässä saatetaan pohtia, millainen ihminen sairauslomalta palaakaan. Miten hänet tulee kohdata? Kohtaamista helpottaa, jos poissaolon aikana yhteys työpaikalle on säilynyt ja kuulumisia on vaihdettu puolin ja toisin.
- Aina ei tarvitse sanoa sairaudesta mitään. Voi kertoa olevansa tukena ja jutella muista yhteisistä asioista kuten aikaisemmin, Emma Andersson neuvoo.
Teemme myös yhteistyötä ammattilaisten kanssa ja olemme kouluttaneet esimerkiksi työterveyshuollossa työskenteleviä. Syopajatyo.fi-sivustolle on koottu sekä sairastuneille että ammattilaisille tietoa toisen kohtaamisesta ja mistä voi saada lisätietoa, jos sairastuminen koskettaa työyhteisöä.