Seksuaaliterapia voi palauttaa luottamuksen omaan kehoon
Pari vuotta sitten seksuaaliterapeutti Anne Saariston luokse tuli miehensä kanssa nainen, jolla oli syöpäleikkauksen seurauksena avannepussi kyljessään. He keskustelivat, mitä seksi merkitsi heille ennen sairautta ja mitä se merkitsee nyt.
”Pussi hävetti ja ujostutti naista. Hän pelkäsi, mitä mies ajattelee.”
Saaristo ja pariskunta puhuivat yhdessä kehonkuvasta ja elämästä yleensä. Asiat selvenivät ja yksinkertaistuivat.
”Seksuaalisuuden ilo voi olla pienestä kiinni. He keksivät seksileluja, -välineitä ja intiimituotteita myyvästä liikkeestä sukkanauhavyön, joka peitti pussin”, Saaristo kertoo.
Anne Saaristo pitää vastaanottoa Naistenklinikalla. Siellä käy yhdyntäkivuista kärsiviä, hormoni- tai lapsettomuuspoliklinikan asiakkaita sekä naisia, jotka ovat läpikäyneet leikkauksen. Suurin osa on lisääntymisikäisiä, mutta myös vanhempia naisia tulee.
”Esimerkiksi kohdun poisto saa liikkeelle monenlaisia prosesseja naisen mielessä.”
Saaristo rohkaisee kaikkia, joilla on kumppani, ottamaan parin mukaan vastaanotolle. Moni nainen haluaa kuitenkin ensimmäisellä käynnillä käsitellä tilannettaan yksin Saariston kanssa.
Seksuaalisuuden aika tulee
Vastaanoton lisäksi Anne Saaristolla on tarkoitus alkaa kiertää osastoilla kertomassa työstään esimerkiksi syöpädiagnoosin saaneille.
”Esittäydyn ja kerron mihin voi tulla, kun tilanne rauhoittuu ja haluaa pohtia syövän vaikutusta seksuaalisuuteen. Keho voi tuntua viholliselta. Siinä tapahtuu hallitsemattomia asioita, joskus täysin yllättäen. Miten voin luottaa kehooni, jos se ei antanut mitään oireita vakavasta sairaudesta?”
Diagnoosin jälkeen ensimmäinen tunne on pelko hoidoista ja siitä, selviänkö. Ollaan tuntemattoman edessä. Seksuaalisuus ei ole silloin ensimmäinen asia, jota mietitään. Mutta senkin aika tulee.
”Moni miettii, kelpaanko puolisolle, jos minua on leikattu tai jos en enää esimerkiksi voi synnyttää. Jos niin käy, eikä lapsia ole entuudestaan, ovat ongelmat ihan toiset kuin vanhemman potilaan tilanteessa. Adoption ja sijaishoidon mahdollisuuksista puhuminen ei ole silloin ajankohtaista, vaan lapsettomuus pitää ensin käsitellä ja surra. Eikä siihen ole yhtä oikeaa tapaa.”
Jos vastaanotolle tulee yksinäinen ja vanhempi nainen, Saaristo kysyy, mitä hän haluaa ja tarvitsee. Raamit tulevat aina asiakkaalta. Puhutaan, mitä elämä nyt on, kun ei enää tarvitse miettiä lapsia. Haluaako asiakas parisuhteen, ja millaisen kumppanin? Mistä saa läheisyyttä, lämpöä ja kosketusta?
”Sanon aina, että mitään ei saa valmiina, mutta puhutaan toiveista sekä mitä esteitä ja pelkoja niiden edessä on. Mietimme mitä vaatii, että uskaltaa elää omilla ehdoillaan.”
Syöpä antaa tietyt raamit, joita ei voi muuttaa. Mutta koko elämä ei ole syöpää ja hoitoja.
”Kysyn, mitä sinulle tarkoittaa olla nainen. Miten siihen kuuluvat ulkonäkö, ajatukset ja tunteet? Antaako lapsuudenkodin perintö voimaa, vai onko naiseutesi ihan muuta kuin siellä edellytettiin?”
Seksuaalisuus ei ole vain seksiä
Seksivälinekaupassa käynyt pariskunta osoitti, että konkreettisiakin ratkaisuja on. Jos omalla paikkakunnalla ei ole myymälää, niitä on netissä.
”Miehen syöpähoidot voivat heikentää erektiota, eikä Viagrakaan auta. Avuksi voi tulla erektiorengas.”
Anne Saaristo käy asiakkaidensa kanssa valikoimia läpi seksivälineoppaan avulla tai neuvomalla nettiin.
Seksuaalisuus ei kuitenkaan ole vain seksiä, vaan osa ihmisyyttä syntymästä kuolemaan. Lapselle se tarkoittaa oman kehon aistimista, miten se toimii, mikä tuntuu kivalta ja miten sitä oppii käyttämään. Vanheneva keho muuttuu samalla, kun ulkomaailman paineet edellyttävät tiettyä ulkonäköä.
”Seksuaalisuutta tyrkytetään, mutta ihminen saa olla myös ei-seksuaalinen etenkin sairauden aikana ja siitä toipuessa.”
Sairauden jälkeen kehoonsa voi tutustua etsimällä uusia hyvän olon lähteitä. Saaristo suosittelee kävelyä ulkona, raittiin ilman hengittämistä ja pysähtymistä kauniin maiseman ääreen.
”Itseään voi hemmotella. Pidä kehostasi huolta, mieti pukeutumista, käy vaikka kosmetologilla, kampaajalla ja hierojalla. Etsi itsellesi hyvää oloa tuova liikuntamuoto.”
Teksti: Tiina Pelkonen
Kuva; Vesa Tyni