”Tuntuu hyvältä, kun voin auttaa”
Risto Laitisen eturauhassyöpä hoidettiin sädehoidolla kesällä 2009. Toivuttuaan hän lähti heti mukaan Propon - Suomen eturauhasyhdistyksen toimintaan ja vetää tällä hetkellä Helsingissä Kampin vertaistukiryhmää.
Miten päädyit nykyiseen vapaaehtoistyöhösi?
Vertaistukiryhmässä haluttiin vertaistuen lisäksi saada tietoa muun muassa eturauhasyövän hoitoon liittyvistä vaihtoehdoista, ja sain tehtäväkseni pyytää vapaaehtoisia alan asiantuntijoita kertomaan uusinta tietoa eturauhassyövästä ja sen hoidoista.
Vuonna 2016 kouluttauduin vertaistukijaksi ja aloitin vertaistukiryhmän vetäjänä vielä samana vuonna.
Mitä vapaaehtoistyö antaa sinulle?
Haluan jakaa saamaani tietoa eturauhassyövästä heille, jotka sitä haluavat, etteivät he joutuisi kohtaamaan samoja ongelmia kuin itse kohtasin. Tunnen konkreettisesti onnistuneeni vapaaehtoisroolissa, kun huomaan, että kykenen jotenkin auttamaan toisen hädänalaista tilaa.
Olen saanut vapaaehtoistyön kautta myös useita ystäviä.
Mikä auttaa sinua jaksamaan työssäsi?
Oman sairauden osalta tällä hetkellä ei ole suuria huolia. Sen vuoksi olenkin pystynyt vertaistukihenkilön ja vertaistukiryhmän vetäjän homman lisäksi järjestämään muun muassa asiantuntijavierailuja. Eturauhassyövän diagnosointimenetelmät sekä hoidot kehittyvät erittäin nopeasti. Näiden asioiden seuranta pitää minut ”hereillä”
Koen saavani voimia, kun minun ei tarvitse olla yksin sairauteni kanssa, vaan ympärillä on ymmärtäviä kohtalotovereita.
Onko lähipiirissäsi kokemusta syöpään sairastumisesta?
Lähipiirin tuttavallamme todettiin rintasyöpä useita vuosia sitten. Syöpä on joitain kertoja uusiutunut, mutta nyt tilanne on toivottavasti hallinnassa.
Mitä haluaisit sanoa Syöpä-lehden lukijoille?
Rohkaisen miehiä pitämään huolta kunnostaan ja seuraamaa PSA-arvoaan erityisesti, jos lähisuvussa on ollut eturauhassyöpää. Hiljattain eturauhassyöpä diagnoosin saaneet miehet tarvitsevat yleensä lisää tietoa sairaudesta ja sen hoidoista. Kaikkea ei ehditä terveydenhuollon vastaanotolla puida. Jo pitempään sairastaneet puolestaan kaipaavat lisätietoa ja vertaistukea. Osallistumalla vertaistukiryhmän tapaamisiin huomaat myös, ettet ole yksin sairautesi kanssa.
Teksti: Anu Kytölä
Kuva: Eeva Anundi