Yrittäjä palasi työhön heti kun jaksoi
Pirkkalainen Jarmo Hautamäki on ollut yksityisyrittäjä vuodesta 2008. Yhden miehen maahantuontia harjoittavassa firmassa puuhaa riittää. Sairastuminen oli yrittäjälle tiukka paikka. Firma oli pistettävä telakalle.
”Puhelu tuli 13.8.2013 kesken työpäivän ja kiireellä piti heti lähteä sairaalaan”, kertoo 54-vuotias Jarmo Hautamäki.
Hautamäelle suunniteltiin parhaillaan eturauhasen syövän leikkausta, kun huomattiin että jotain muutakin oli pielessä. Diagnosoitiin akuutti myelooinen leukemia, AML, ja sen hoito meni eturauhassyöpäleikkauksen edelle.
”Puolen vuoden kuluttua olin saanut ”säiliöautollisen” sytostaatteja, ja leukemia oli hoidettu alta pois. Oli aika keskittyä eturauhassyöpään ja pääsin robottiavusteiseen leikkaukseen. Leikkauksen jälkeen minulle jouduttiin antamaan sädehoitoa. Kokeet eivät näyttäneet vieläkään nollaa ja edelleen saan hormonipiikin puolen vuoden välein.”
Vertaistuki
Jarmo Hautamäki oli vuoden verran hoitojen pyörityksessä, mutta koki TAYS:n hoidon aivan mahtavana. Sairaalaympäristöä hän pitää rankkana, sillä päivät kävivät pitkiksi.
”Varsinainen viidenkympin villitys ja synttärilahja,”hän huokaa.
”Pelkäsin laitostuvani, mutta onneksi osastolle tuli myös saman henkisiä potilaita, joiden kanssa oli helppo puhua. Olemme pitäneet ”luokkakokouksia” tuon jälkeenkin. Fiksu hoitaja ymmärsi kysyä, oliko Jarmo ajatellut vertaistukihenkilön tapaamista.”
”Ilman muuta juttuseura kelpasi. Pirkanmaan Syöpäyhdistyksen vertaistukihenkilö kävi luonani. Meillä synkkasi heti. Päätin, että jos selviän, tulen tänne osastolle näyttämään uusille potilaille hoidon tulokset. Ja päätökseni on pitänyt. Olen käynyt juttelemassa potilaiden kanssa.”
Sairastuminen toi mukanaan myös huolen perheen taloudesta. Jarmo koki tuon ajan taloudellisesti todella raskaana.
”Yritys oli käytännössä vuoden verran suljettuna. Onneksi asiakkaat olivat ymmärtäväisiä ja palasivat tauon jälkeen takaisin.”
Työ ja syöpä
Työhön palaamiseen ja tukien hakemiseen Jarmo sai apua sosiaalityöntekijältä ja Suomen Syöpäpotilaat ry:n Minä, syöpä ja työ –hankkeessa Pirkanmaalla työskentelevältä Tuuli Mähöseltä.
”He auttoivat lomakkeiden ja plankettien täyttämisessä. Terveyskeskuksen sosiaalihoitaja kertoi osa-aikaeläkkeestä, mutta ajattelin että se tulee kyllä bumerangina takaisin.”
Kun osa-aikaeläkehakemus oli liitteineen valmis, ei Jarmo tuntenut tarinaa omakseen.
Rankat hoidot sivuoireineen olivat jo takana ja paluu työhön edessä.
”Sain pienen osa-aikaeläkkeen ennen vuodenvaihdetta. Koen sen henkisenä tukena ja apuna.”
Yrittäjänä Jarmo Hautamäki tekee työtä aina kun jaksaa. Työ on hänen mielestään myös kuntoutumista ja terapiaa. Hormonihoidon sivuvaikutukset vaikuttavat toki työkykyyn ja välillä on levättävä.
”Yrittäjälle ei ole mahdollista työskennellä samalla lailla esimerkiksi 50 prosenttia työajasta kuten työsuhteessa olevilla. Töitä on tehtävä silloin kun niitä on. Sairaalassa ajattelin, että rauhoitan elämääni, mutta kyllä kalenteri taas täyttyy”, Jarmo naureskelee.
Teksti: Anu Kytölä
Kuva: Laura Tammisto