Uskalla ottaa apua vastaa, kun elämä koettelee
Susanna Huuskonen johtaa vaativan erityistason saattohoitoon erikoistunutta Terhokotia Helsingissä. Hän päätyi Terhokotiin hieman sattumalta, kuten usein elämässä käy.
Millaista on työsi Terhokodissa?
Työni on hyvin antoisaa ja palkitsevaa. Minulle on aina ollut erittäin tärkeää kokea, että työlläni on todellista merkitystä ja täällä sitä ei tarvitse miettiä. On hienoa nähdä, kuinka suurella sydämellä, ammattitaidolla ja antaumuksella henkilökuntamme työskentelee viimeisiä hetkiään elävien potilaidemme ja heidän läheistensä tukena.
Vastaan erityisesti johtamisesta, taloudesta ja hallinnosta. Olen huomannut, että hallinnollisia prosesseja kehittämällä ja automatisoimalla vapautuu aikaa tärkeimmälle eli potilaille ja heidän läheisilleen. En ole terveydenhuollon ammattilainen, ja lääke- ja hoitotieteellisestä puolesta vastaavatkin tietysti ylilääkäri ja ylihoitaja, osaamisemme täydentävätkin hyvin toisiaan. Kaiken kaikkiaan Terhokodissa työskentelee 40 henkilöä. Terhokotia ylläpitää Terho-säätiö, joka on vuonna 1985 perustettu voittoa tavoittelematon yleishyödyllinen säätiö. Terho-säätiön perustivat Syöpäsäätiö ja Etelä-Suomen Syöpäyhdistys.
Mitkä ovat Terhokodin tavoitteet?
Olemme vakavasti sairaan ja hänen läheistensä rinnalla silloin, kun sairaus ja kuoleman kohtaaminen vaativat erityistä ammattitaitoa.
Elämä tiivistyy ja rikastuu, kun tietää, että päivät ovat vähissä. Terhokodissa voi pysähtyä elämisen ja tärkeimpien asioiden ja ihmisten äärelle. Potilaistamme iso osa on alaikäisten lasten vanhempia, joten perhetyö on meillä tärkeää.
Teemme parhaamme, jotta jokainen saattohoidossa oleva potilaamme saisi viettää elämänsä viime hetket mahdollisimman kodinomaisesti läheistensä seurassa sekä kokea hyvän ja kivuttoman kuoleman.
Olemme läheisten tukena ja apuna myös kuoleman jälkeen. Järjestämme läheisten sururyhmiä ja vertaistapaamisia lapsille ja aikuisille.
Ammattilaisille tarjoamme koulutusta hyvään saattohoitoon ja kuoleman kohtaamiseen.
Vuodeosaston vuorokausimaksu kattaa lääketieteellisen hoidon, lääkkeet ja ruokailun sekä muun varsinaisen hoitotyön. Me haluamme kuitenkin tarjota enemmän. Osan Terhokodin toiminnasta mahdollistaa yksityisten ihmisten ja yritysten lahjoitukset sekä vapaaehtoistoiminta, jotka ovat toimintamme kannalta äärimmäisen tärkeitä ja arvokkaita.
Millaisia terveisiä lähetät Syöpä-lehden lukijoille eli syövän kokeneille potilaille ja läheisille?
Kun elämä koettelee, uskalla rohkeasti ottaa apua vastaan. Yksin ei tarvitse jaksaa.
Teksti: Anu Kytölä
Kuva: Eeva Anundi
Artikkeli julkaistu Syöpä-lehdessä 3/2022
Lesken elämän on jatkuttava menetyksestä huolimatta
Lapset perheineen on ollut suurin lohtu, kun halsualaiset Eija Hietalahti ja Henry Ala-Korpi joutuivat kokemaan puolison kuoleman syöpään. Vaikeasta tilanteesta kumpikin kokee selviytyneensä eteenpäin ennen kaikkea seuraavan sukupolven avulla.
Lue artikkeliPitkät jäähyväiset kotona
Rauno Hakkarainen, läheisten kesken Rane, rakasti metsässä kulkemista, metsästystä ja kiersi ympäri Suomea golf-kisoissa, oli siis hyväkuntoinen mies. Siksi läheiset huolestuivat, kun hänen voimansa loppuivat lyhyestäkin kävelystä. Ensimmäisellä sairaalakäynnillä selvisi, että keuhkoihin oli kertynyt nestettä. Epäiltiin sydämen vajaatoimintaa. Pian diagnoosi kuitenkin tarkentui adenokarsinoomaksi, joka oli levinnyt keuhkopussiin. Lääkäri kertoi, ettei sitä voinut leikata. Elettiin syyskuun […]
Lue artikkeliSaattohoito menee parempaan suuntaan
Vaikka viime aikoina on kuultu huolestuneita uutisia saattohoitokotien ahdingosta, kokenut saattohoitolääkäri Juha Hänninen sanoo, että saattohoito menee parempaan päin.
Lue artikkeli